Oros: Nu suntem în stadiul în care Comisia Europeană să respingă PNRR. A cerut nişte detalii în plus
„PNRR nu a fost respins. Noi suntem într-un dialog continuu, atât cu Comisia, cât şi cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Lucrăm la aceste fişe pentru fiecare proiect în parte încă de anul trecut. După schimbarea Guvernului, am reluat activitatea cu noua conducere a ministerului, între timp şi la Bruxelles, în luna decembrie, s-au schimbat unele lucruri privind modul de alcătuire şi fundamentare a fişelor. Am refăcut fişele. Noi susţinem în continuare că pentru România este esenţial să avem o infrastructură care să gestioneze apa şi că este oportun ca o parte din banii din PNRR să fundamenteze aceste investiţii. Cu siguranţă că, la viitoarele întâlniri cu Comisia, o să reuşim să-i determinăm pe cei din Comisie să accepte că reabilitarea infrastructurii care gestionează apa este importantă, este rezilientă şi se încadrează”, a afirmat Oros, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PNL.
Întrebat dacă ministrul Cristian Ghinea, care a prezentat la Bruxelles PNRR, l-a consultat înainte de a transmite documentele pentru atragerea banilor pentru Agricultură, Oros a precizat: „Noi ne consultăm săptămânal. Sunt întâlniri, uneori şi de două ori pe săptămână, între specialiştii de la Ministerul Agriculturii şi cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”.
„Cred că informaţia nu a fost foarte bine prezentată, pentru că suntem departe de a finaliza negocierile cu Comisia. Sunt săptămânal întâlniri cu Comisia, în care noi răspundem şi aducem precizările necesare, deci nu se pune problema acum ca vreun proiect să fie respins”, a adăugat Oros, întrebat dacă are ceva de reproşat ministrului Ghinea.
În opinia ministrului Agriculturii, Cristian Ghinea a ştiut să ofere la Bruxelles toate detaliile tehnice legate de acest program privind infrastructura pentru apă.
„Eu cred că a ştiut, pentru că noi trimitem informaţii şi avem întâlniri săptămânale cu cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar, separat, ne întâlnim şi noi cu Comisia. Nu suntem în acest stadiu în care Comisia să respingă, comisia a cerut nişte detalii în plus”, a explicat Adrian Oros.
El a evidenţiat că este importat ca România să primească banii pentru infrastructura pentru apă.
„Este foarte important, pentru că suntem într-o zonă, cel puţin în sud-est, în care în ultimii zeci de ani există o secetă pedologică constantă şi trebuie să avem o strategie pentru a gestiona apa şi aici nu discutăm numai despre irigaţii, aici vorbim de infrastructura de desecare-drenaj, prevenirea eroziunii solului şi prevenirea deşertificării, pentru că avem zone extinse în ţară unde deşertul este o realitate, nu este o ameninţare şi, de aceea, avem acest plan care trebuie să fie un plan de ţară şi trebuie susţinut de tot Guvernul”, a indicat ministrul Agriculturii.