Într-un comunicat difuzat marţi, OSCE menţionează că, pentru a putea verifica retragerea armamentului greu, observatorii organizaţiei au nevoie de ‘un acces total şi nelimitat’ în zona de conflict, precum şi ‘date elementare’ privind armamentul greu aflat în dotarea ambelor tabere. ‘Ne trebuie date despre amplasamentele armamentului în prezent, despre rutele folosite pentru retragerea acestuia, precum şi despre locurile unde vor fi concentrate aceste echipamente’ ulterior retrageri de pe front, explică în text OSCE, care este garantul acordului de la Minsk şi al procesului de pace în Ucraina.
De asemenea, OSCE menţionează că o dificultate în plus o constituie teritoriul vast de pe care trebuie retras armamentul greu din zona tampon, conform acordului convenit pe 12 februarie la Minsk de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei, această zonă trebuie să aibă o lăţime de cel puţin 50 de kilometri.
Separatiştii proruşi au declarat anterior că au finalizat procesul retragerii armamentului din zona demilitarizată, dar autorităţile de la Kiev afirmă că de fapt insurgenţii îşi regrupează forţele în vederea unor noi posibile ofensive.
Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marţi separatiştilor proruşi să nu profite de armistiţiu pentru a pregăti noi acţiuni armate.