OSCE semnalează nereguli la numărarea voturilor în Rusia
„Procesul s-a deteriorat la numărarea voturilor şi a fost evaluat negativ (de OSCE) în aproape o treime din birourile de vot din cauza neregulilor de procedură”, a declarat OSCE într-un comunicat, adăugând că această campanie a fost clar orientată în favoarea unuia dintre candidaţi.
Organizaţia neguvernamentală Golos consideră că alegerile prezidenţiale din Rusia nu pot fi declarate „corecte şi deschise”, aşa cum a afirmat premierul Vladimir Putin, câştigător detaşat al scrutinului, având în vedere că au existat numeroase fraude, cum ar fi votul forţat sau turismul electoral.
„Astfel de alegeri nu pot fi considerate corecte, juste şi deschise conform Constituţiei ruse şi standardelor internaţionale”, a declarat o purtătoare de cuvânt al Golos luni, în cadrul une conferinţe de presă, relatează BBC News Online.
Potrivit numărătorii organizaţiei, Putin ar fi obţinut doar puţin peste 50 de procente, cu mult mai puţin decât datele oficiale anunţate de comisia electorală.
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov, a declarat însă că majoritatea plângerilor împotriva neregulilor comise la alegerile prezidenţiale ruse sunt nefondate.
„Majoritatea plângerilor care menţionează nereguli sunt nefondate, nu este vorba de fapt decât despre presupuse nereguli”, a spus Vladimir Ciurov, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.
Potrivit acestuia, problemele tehnice survenite în timpul transmiterii în direct a desfăşurării alegerilor din birourile de vot nu pot fi considerate nereguli. „Adevăratele nereguli sunt foarte puţin numeroase”, a declarat Ciurov. El a adăugat că numărul total al acestora nu ar trebui să depăşească 300.
„Am câştigat o luptă deschisă şi onestă”, a declarat Putin duminică seara, în timpul unei scurte apariţii în faţa susţinătorilor săi reuniţi în centrul Moscovei.
Alegerile din Rusia s-au desfăşurat pe fondul nemulţumirii populare amplificate de acuzaţiile de fraudă în timpul alegerilor parlamentare din decembrie.
Presupusele fraude s-au produs în pofida prezenţei a sute de observatori independenţi şi a amplasării camerelor web în secţiile de votare.