Cum funcţionează aplicaţia
Prin această aplicație, clienții restaurantelor comunică cu ospătarii prin apeluri video și plasează comenzile, indiferent de locul în care se află ospătarii. Un ospătar la distanță preia comanda prin intermediul unui apel video, o transmite către bucătărie și bar, iar ospătarii din restaurante doar vor aduce comenzile la mesele clienților. Timpul de lucru al ospătarilor din restaurante se reduce la jumătate, reușind să facă față cu brio fluxului mare de comenzi din sezonul cald.
Aplicaţia va reduce timpul de așteptare al oaspeților din restaurante, spun oficialii firmei Remote Butler. Pe timp de vară, un client așteaptă în medie între 15-40 de minute de la momentul în care clientul se așază la masă până când un ospătar vine să le preia comanda pentru a o transmite către bucătărie și bar.
Ospătar la distanţă care va putea lucra de oriunde din ţară
„Până acum, un ospătar care avea localitatea de domiciliu în mediul rural, dacă dorea să lucreze la un restaurant de top din țară, trebuia să migreze din mediul rural în mediul urban, unde din veniturile obținute trebuia să suporte și plata chiriei. Ospătar la distanță elimină această nevoie de migrare din mediul rural în mediul urban, dar oferă ospătarilor șansa să câștige și să evolueze profesional. La rândul lor, managerii și proprietarii de restaurante vor putea lucra cu personal calificat și motivat și nu vor mai fi obligați să recruteze în permanență ospătari care vor pleca din acel restaurant doar după o lună de lucru”, a spus Horațiu Negrea, CEO al firmei Remote Butler.
Bacșișul nu va dispărea, ci va fi împărțit între ospătarul care va lucra de la distanță și cel care va aduce comanda la masa clientului.
„Suntem conștienți că bacșișul este o parte importantă a veniturilor tuturor ospătarilor și nu o vom elimina din schema lor de plată, dar el va fi împărțit între doi ospătari, deoarece și efortul se împarte la doi”, a spus Ciprian Costea, fondatorul aplicației.