Investitorii sunt îngrijoraţi că Grecia ar putea părăsi zona euro şi ar putea intra în incapacitate de plată, după ce unii politicieni eleni au promis renunţarea la măsurile de austeritate, dacă vor câştiga alegerile din această lună.
La 4,4 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari), capitalizarea bursieră a OTE este printre cele mai ridicate în rândul companiilor non-financiare din indexul ASE al bursei de la Atena.
Obligaţiunile OTE au scăzut marţi pentru a doua zi consecutiv, iar acţiunile companiei de telecomunicaţii au închis luni în scădere cu 3,1%, la 9,06 euro.
În cazul ieşirii Greciei din zona euro, OTE va trebui să-şi achite datoriile denominate în euro cu venituri care vor veni în principal din noua monedă, mai slabă, iar conducerea va trebui să emită obligaţiuni în noua monedă, apreciază analiştii de la Moody’s Investors Service şi Robeco Groep NV.
OTE are 2,74 miliarde de euro în obligaţiuni şi împrumuturi, toate denominate în euro, conform datelor companiei elene.
De asemenea va creşte dependenţa OTE de operaţiunile din Grecia pentru a-şi reduce datoria, în condiţiile în care firma a vândut active în Serbia şi Bulgaria. În perioada septembrie 2013-septembrie 2014, OTE a obţinut în Grecia peste 75% din câştiguri, faţă de 67% în urmă cu doi ani. Dependenţa de venituri într-o ţară cu o monedă mai slabă va agrava problema serviciului datoriei, susţin analiştii. OTE are afaceri şi în România şi Albania.
Vânzarea activelor a redus datoria OTE la 1,43 miliarde de euro la 30 septembrie 2014, faţă de aproape trei miliarde de euro în urmă cu doi ani. OTE va fi mult mai pregătită să facă faţă unor astfel de turbulenţe, conducerea va avea timp să reacţioneze la o ieşire a Greciei din zona euro deoarece OTE nu are datorii scadente până anul viitor, au explicat analiştii. Aceştia adaugă că Deutsche Telekom, care deţine 40% din OTE, va ajuta la finanţarea subsidiarei sale dacă aceasta nu va reuşi să atragă cumpărători de obligaţiuni sau nu va reuşi să obţină împrumuturi.
Nico Goericke, purtător de cuvânt al Deutsche Telekom, a refuzat să comenteze potenţiala ieşire a Greciei din zona euro şi a afirmat că firma nu are obligaţia de a ajuta OTE, care se poate finanţa singură.
Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization, OTE, care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom Romania. La mijlocul lui august, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brand-ul ‘T’.