OTP Bank a înregistrat o pierdere de 15 milioane de lei în primele nouă luni ale anului

10 11. 2022
Otp Bank

Profitul operaţional în primele nouă luni ale anului 2022 a ajuns la 146 de milioane de lei, în creştere cu 67% faţă de acelaşi interval din 2021, în urma efectului pozitiv al unei creşteri dinamice de 20% a veniturilor totale, se arată într-un comunicat al băncii.

Taxele şi comisioanele nete au crescut cu 8%, iar venitul net din dobânzi s-a majorat cu 33% faţă de anul trecut.

În acelaşi timp, cheltuielile de exploatare au crescut cu 9% în primele nouă luni, având în vedere cheltuielile mai mari cu personalul în urma majorării salariilor şi a creşterii cu 3% a numărului mediu de angajaţi.

„Rezultatele primelor nouă luni indică o performanţă financiară solidă, având la bază o abordare constantă a pieţei centrată pe client, o propunere comercială excelentă şi o activitate operaţională intensă. Avem un nivel bun al profitului operaţional, cu volume dinamice pentru zonele de creditare şi de economii, a veniturilor la nivel general şi a veniturilor din dobânzi, ceea ce demonstrează capacitatea noastră de a propune o oferta bancară potrivită pentru clienţii noştri şi de a ne adapta într-un mediu economic care se deteriorează rapid. În acelaşi timp, evaluăm în mod constant evoluţia riscurilor şi asigurarea viitorului potenţial vine acum cu un preţ mai mare al provizioanelor de risc, care au generat pierderi suplimentare în primele 9 luni ale anului. Costurile mai mari sunt acum o constantă, dar aceste cheltuieli ne ajută să ne consolidăm poziţia pe piaţă, să ne dezvoltăm echipa, aşa cum am făcut de-a lungul anului, şi să oferim o produse bancare optime pentru clienţii noştri”, a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

În primele trei trimestre costul total al riscului s-a ridicat la -151 milioane lei, alimentat de un cost al riscului de credit de -110 milioane lei, ca urmare a creşterii portofoliului de credite, dar şi a perspectivelor economice în scădere. Provizioanele pentru alte riscuri s-au ridicat la -40 de milioane de lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 13% de la an la an în primele nouă luni din 2022, fiind susţinut de avansul cu 19% al segmentului de creditare corporate, în timp ce creditarea segmentului retail a sporit cu 7%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 5% faţă de primele nouă luni ale anului trecut. În al treilea trimestru depozitele clienţilor au înregistrat o creştere trimestrială de 11% ajustată la cursul schimb valutar (+8% faţă de anul trecut), în principal datorită creşterii cu 16% a segmentului corporate şi cu 6% a segmentului retail. Raportul net credite/depozite s-a redus cu 11 puncte procentuale de la trimestru la trimestru, la 127%.

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 21,49 de miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul consemnat în luna septembrie 2021.

În primele nouă luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 439 miliarde forinţi (5,628 miliarde lei), în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 232 de miliarde de forinţi (2,972 de miliarde de lei).

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezenţă foarte bună în Europa Centrală şi de Est, care oferă soluţii financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât şi corporate. Din 2019, OTP Bank trece printr-un amplu proces de transformare, prin care îşi propune să crească semnificativ pe segmentele de business şi, de asemenea, să creeze o experienţă mai bună pentru clienţi.

Conform comunicatului, banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România.

Sursa foto: Facebook.com/OTPBankRomania