OTP Bank: România are o creştere economică de invidiat, dar există riscul unor măsuri drastice în ultimul trimestru din 2017

România are o economie stabilă şi o creştere economică de invidiat, dar există riscul unor măsuri drastice în ultimul trimestru al anului dacă guvernul va dori cu fermitate încadrarea deficitului bugetar în ţinta de 3% din PIB, a declarat vineri Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, la conferinţa Zona Antreprenorială, organizată de Asociaţia de Afaceri Ungare în România /AAUR/.
Economica.net - vin, 17 feb. 2017, 09:44
OTP Bank: România are o creştere economică de invidiat, dar există riscul unor măsuri drastice în ultimul trimestru din 2017

‘Nu vreau să comentez cât de realistă este prognoza de creştere economică de 5,2% în 2017. Indiferent dacă creşterea economică a României va fi de 4,5% (cât prognozează Comisia Europeană – n.a.) sau de 5,2% (proiecţia autorităţilor luată în calcul la fundamentarea bugetului de stat – n.a.), avansul PIB este de invidiat şi oricum mult mai mare decât media europeană’, a afirmat Laszlo Diosi, care deţine şi funcţia de preşedinte al AAUR.

Pe de altă parte, CEO-ul OTP Bank a atenţionat că prognoza Comisiei Europene indică un deficit bugetar de 3,6% din PIB pentrru 2017 şi că, dacă guvernul va fi ferm cu încadrarea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, sunt de aşteptat măsuri drastice în ultimul trimestru din 2017 – este posibil ca statul să nu mai achite facturi furnizorilor sau să oprească investiţiile.

Diosi a arătat că inflaţia este deocamdată la un nivel scăzut, dar România se întoarce cu certitudine la o inflaţie pozitivă, de 2-3%, conform prognozelor. Aceasta se va reflecta în creşterea costurilor de finanţare, iar CEO-ul OTP Bank a recomandat antreprenorilor prezenţi la conferinţă să aibă grijă cu gradul de îndatorare, să nu se împrumute la mai mult de 1-2 bănci şi să găsească parteneri externi pentru investiţii, pentru a împărţi riscurile.

CEO-ul OTP Bank a declarat că avansul PIB-ului României a fost generat în mare parte de creşterea consumului intern, care reprezintă deopotrivă o veste bună şi o veste proastă – pe termen scurt o veste bună, iar pe termen mediu şi lung un aspect care ar trebui să preocupe autorităţile din România.

Diosi a atras atenţia şi asupra decalajelor regionale – Bucureştiul şi cele mai dezvoltate şapte judeţe ale României (Timiş, Cluj, Braşov, Constanţa, Prahova, Dolj, Iaşi) dau peste jumătate din creşterea economică. De asemenea, marile proiecte de infrastructură se concentrează tot pe regiunile dezvoltate, iar guvernul ar trebui să încerce să echilibreze diferenţele regionale.

Potrivit şefului OTP Bank, piaţa muncii din România se apropie de nivelul de vârf din 2008 în ceea ce priveşte creşterea numărului de angajaţi şi scăderea numărului de şomeri, ceea ce înseamnă că forţa de muncă începe să se cam epuizeze.

‘Ne lipsesc cele 2-3 milioane de persoane care lucrează în străinătate şi care contribuie la creşterea PIB-ului altor state. Forţa de muncă există însă exact acolo unde ar fi nevoie de recuperarea decalajelor economice, ceea ce înseamnă că antreprenorii şi guvernul au posibilitatea să dezvolte exact judeţele rămase în urmă. Iată cum piaţa face încă o dată dreptate’, a spus Laszlo Diosi.

Preşedintele AAUR a menţionat că România îşi poate finanţa deficitul de cont curent prin intrările de capital, datoria externă a scăzut şi se stabilizează, componenta principală fiind a sectorului bancar, nu a sectorului guvernamental, unde lucrurile erau în regulă, rezervele valutare nu au scăzut şi a apreciat că BNR va încerca să menţină nivelul actual de curs.

În opinia lui Diosi, următorii doi ani vor fi minunaţi pentru economia României, însă în 6-8 ani creşterea economică va scădea în zona de 2%. El a subliniat şi că ar trebui redusă birocraţia în beneficiul mediului de afaceri şi ar trebui reformată administraţia publică locală, care ar putea fi redusă cu măsuri de plăţi compensatorii şi ajutoare pentru antreprenoriat.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...