OTP Bank România consemnează în primul trimestru cel mai mare profit trimestrial de până acum
Profitul operaţional a scăzut cu 34% de la an la an, ca urmare a unui venit total cu 5% mai mic şi a creşterii costurilor operaţionale cu 15%. La nivel trimestrial, cheltuielile operaţionale s-au moderat cu 6%. Atât cheltuielile cu personalul, cât şi costurile de amortizare, au scăzut cu 14%. În cadrul cheltuielilor administrative, au scăzut şi costurile de marketing şi onorariile experţilor.
Venitul net din dobânzi s-a erodat cu 2% de la an la an. Ratele interbancare mai mari au avut un impact negativ asupra costurilor de finanţare, dar banca a reuşit să realizeze un venit net din dobânzi cu 41% mai mare decât în trimestrul al patrulea din 2017. Corecţia contabilă din T4 a avut, de asemenea, un impact negativ asupra marjei nete a dobânzii, care a scăzut cu 42 puncte procentuale de la an la an.
În cadrul costurilor totale de risc din T1, s-a înregistrat o reluare a provizioanelor de 1,5 milioane lei (0,1 miliarde HUF), ca rezultat al reducerii nivelului liniei ‘Alte cheltuieli de risc’, se menţionează într-un comunicat al băncii.
Volumul creditelor cu DPD90+ ajustat la cursul de schimb valutar a continuat să scadă cu 44,9 milioane lei (3 miliarde HUF) în T1 din 2018, indus de creditele ipotecare şi expunerile corporate neperformante mai scăzute.
În cursul trimestrului întâi, credite neperformante în valoare de 104,8 milioane lei (7 miliarde HUF) au fost vândute/scoase din evidenţele contabile. Rata DPD90+ a scăzut la 11,4% (-6,3 p.p. de la an la an şi cu -2,1 p.p. de la trimestru la trimestru). Volumul creditelor depreciate – stadiul 3, conform reglementărilor IFRS 9, s-a ridicat la 1,251 miliarde de lei (84 miliarde HUF) la sfârşitul primului trimestru (15,6% din totalul creditelor brute).
Volumul creditelor performante ajustat la cursul de schimb a crescut cu 12% de la an la an şi cu 2% trimestrial. Atât segmentul retail, cât şi segmentul corporate, au susţinut această creştere, cu +9% şi +22% anual. În cadrul retail, segmentele credite de consum şi IMM-uri au reprezentat motoarele de creştere, în timp ce volumul creditelor ipotecare a crescut cu 3%. În ceea ce priveşte împrumuturile noi, în T1 creditele ipotecare au crescut cu 34% faţă de perioada similară din 2017, în timp ce vânzările de credite pentru nevoi personale au crescut cu 16%.
În conformitate cu reglementările locale, la sfârşitul lunii martie 2018, activele băncii au înregistrat 9,44 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 12,1 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a fost de 17,64%, ceea ce semnifică o îmbunătăţire de 174 p.p. faţă de trimestrul anterior.
OTP Group a înregistrat în primul trimestru al anului 2018 un profit ajustat de 1,187 miliarde de lei (79,3 miliarde HUF), o creştere de 19% de la an la an, în timp ce contribuţia non-ungară s-a îmbunătăţit substanţial, de la 33% în T1 2017, până la 46% în T1 2018.
OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare.
OTP Bank este a 9-a cea mai sigură bancă din Europa Centrală şi de Est în 2017, conform Global Finance. OTP Group oferă servicii universale pentru aproximativ 15 milioane de clienţi în 9 ţări, printr-o reţea de aproximativ 1.400 de unităţi, reţea de ATM-uri şi servicii electronice avansate.
OTP Bank este cel mai mare furnizor de servicii financiare în Ungaria şi un jucător foarte important pe piaţa financiară din Europa Centrală şi de Est.