Într-un comunicat remis Bursei de la Budapesta, OTP a precizat că a pus deoparte 176,1 miliarde de forinţi sub formă de provizioane pentru a se pregăti pentru intrarea în vigoare a unei legi care obligă băncile să despăgubească clienţii pentru modificările unilaterale ale contractelor considerate incorecte din cauza utilizării unui curs de schimb dezavantajos pentru clienţi.
‘Activitatea bancară ar putea fi afectată în mod negativ’, a avertizat OTP în raportul său trimestrial. ‘Aceste acte vor pune o povară semnificativă asupra sectorului bancar’, adaugă OTP referindu-se la legea adoptată în luna iulie a acestui an de Parlamentul ungar.
Pe lângă provizioanele din Ungaria, OTP a avut de suferit şi de pe urma escaladării crizei din Ucraina. Grupul ungar are operaţiuni semnificative în Ucraina şi Rusia, operaţiuni care au fost profitabile în trecut, dar în prezent înregistrează pierderi. Echipa managerială de la OTP şi-a majorat estimările referitoare la pierderile care vor fi înregistrate în acest an de operaţiunile din Ucraina până la aproape 30 de miliarde de forinţi, comparativ cu estimările anterioare care mizau pe pierderi de 20 de miliarde de forinţi.
‘Exceptând Ucraina şi Rusia, restul grupului se bucură de o îmbunătăţire sau stabilizare a mediului macroeconomic’, se arată în comunicatul OTP, grupul precizând că a rămas stabilă calitatea portofoliilor pentru operaţiunile din Ungaria, Bulgaria şi România.
Pe piaţa din România, la finele lunii iulie, OTP Bank România, membră a OTP Group, a semnat contractul de achiziţie în procent de 100% a acţiunilor Millennium Bank România, membră a Banco Comercial Portugues, valoarea tranzacţiei fiind de 39 milioane de euro. Ca urmare a tranzacţiei, OTP Bank România va avea un portofoliu de aproximativ 400.000 de clienţi, aproape 150 de sucursale şi peste 160 de ATM-uri.