Banca, care are o expunere semnificativă la Ucraina şi Rusia, a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2014 un profit net de 10,9 miliarde de forinţi (39,35 milioane de dolari), în timp ce analiştii previzionau pierderi de 3,5 miliarde de forinţi, scrie Agerpres.
După pierderi de 153 miliarde de forinţi în trimestrul doi din 2014, OTP şi-a revenit în următoarele trei luni, raportând un profit de 34,1 miliarde de forinţi.
OTP a înregistrat în Ucraina pierderi de 77 miliarde de forinţi în 2014, din cauza turbulenţelor din regiune. În Rusia, sancţiunile economice, declinul preţului ţiţeiului şi deprecierea rublei au provocat băncii pierderi nete de 14,5 miliarde de forinţi.
Dar pieţele din Europa Centrală se îndreaptă spre redresare iar Guvernul de la Budapesta a anunţat sfârşitul seriei de măsuri îndreptate împotriva băncilor, a anunţat OTP.
Operaţiunile internaţionale, care au fost profitabile ani la rând, au înregistrat în 2014 pierderi substanţiale.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 2%, la 155,8 miliarde de forinţi, în perioada octombrie-decembrie 2014, depozitele au crescut cu 11% iar portofoliul de împrumuturi a scăzut cu 6%.
Rata creditelor neperformante a scăzut la 19,3% în trimestrul patru, de la 21,8% în precedentele trei luni.
OTP este unul din cei mai importanţi creditori independenţi din Europa Centrală şi de Est. În cursul anului 2014, grupul ungar a preluat două bănci mai mici, Banco Popolare Croatia şi Millenium Bank din România. În urma achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România va ajunge la aproximativ 2%, iar banca rezultată în urma fuziunii va urca pe locul 13 în clasamentul băncilor prezente în România.