OTP mizează în acest an pe o creştere a creditării cu 7-9%, bazată în principal pe finanţări în lei

OTP Bank România estimează pentru acest an o majorare cu 7-9% a creditării, pe unele segemente aşteptându-se chiar creşteri de două cifre, în condiţiile orientării cu preponderenţă pe împrumuturile de consum, finanţarea IMM-urilor şi a agriculturii, a declarat directorul general László Diósi.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 15:35
OTP mizează în acest an pe o creştere a creditării cu 7-9%, bazată în principal pe finanţări în lei

„În ceea ce priveşte creditele, vom avea creştere de 7 – 9% pe total portofoliu, dar vor fi segmente unde creşterea va fi şi de două cifre. Ne concentrăm pe creditele de consum, întreprinderile mici şi mijlocii şi agricultură”, a spus Diosi.

El a arătat că agricultura reprezintă un domeniu cu potenţial, unde vor fi lansate noi produse specifice, precizând că banca nu are deocamdată o expunere semnificativă pe acest segment.

Diosi se aşteptă ca majorarea creditelor să se bazeze în principal pe finanţările în monedă locală, deşi recunoaşte că împrumuturile pe termen lung în lei sunt încă prohibitive, din cauza diferenţialului de dobândă.

Anul trecut, creşterea creditului a fost susţinută de finanţările în euro pe partea de populaţie şi de împrumuturile în lei pentru segementul corporate. Oficialul OTP crede că în acest an ambele segmente vor creşte mai mult pe partea de lei.

În ceea ce priveşte depozitele, Diosi spune că banca va urmări o acoperire mai bună pe toate segementele, ceea ce înseamnă o diversificare şi adaptare a produselor.

OTP Bank România a obţinut anul trecut un profit net de13 milioane lei, faţă de o pierdere de 98 de milioane lei în 2010, ca urmare a înjumătăţirii provizionelor, care au coborât de la 234 milioane lei la 123 milioane lei.

Oficialul OTP afirmă că reducerea costului riscului nu a fost spectaculoasă, dacă este privită ca o revenire la o anumită normalitate, având în vedere că în 2010 provizioanele s-au dublat faţă de 2009.

„Putem spune mai degrabă că în 2010 a fost un an de vârf în provizionare. Provizioanele au revenit la normalitate, mai bine-zis au revenit în limite mai normale. Anul 2010 a fost un an de extremă în provizionare”, a explicat Diosi

Diosi a arătat că OTP a avut o politică conservatoare de provizionare, iar băncile au acţionat diferit în acest sens, şi, de aceea, unele dintre ele înregistrează, încă, majorări ale costului riscului de la an la an.

El a punctat că OTP Bank România are una dintre cele mai înalte rate de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de aproape 70%.

Directorul general al OTP se aşteaptă ca provizioanele să evolueze liniar în acest an şi nu crede că vor exista surprize din partea unor clienţi mari. El anticipează o scădere a creditelor neperformante pentru întreg sistemul bancar în a doua parte a anului.

În raportul publicat de grupul maghiar OTP, începând din trimestrul al patrulea, un împrumut mare acordat unei companii a fost transferat din balanţa de active a OTP Bank România în cea a grupului. Această expunere de 7,3 miliarde de forinţi (circa 24,8 milioane de euro), a depăşit deja termenul de 90 de zile în privinţa întârzierilor la plată şi era acoperit în proporţie de 50% de provizioane. Schimbarea afectează soldul creditelor şi indicatorii de risc ai OTP Bank România

Numărul de sucursale a coborât cu şase anul trecut, la 100, iar cel al angajaţilor la 957.

Diosi a explicat că reţeaua este suficient dimensionată, iar ajustările au fost margineale, şi au privit mai mult eficientizarea şi relocarea unor sucursale. În opinia sa, însă, la nivel de sistem există o stuctură supradimensionată de sucursale bancare.

Capitalul social al OTP Bank România a fost majorat, la finele lunii februarie, cu 140 de milioane lei (32 de milioane euro), de la 542 de milioane lei la 683 milioane lei (157 milioane euro) a anunţat miercuri banca.

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est. OTP Bank oferă servicii universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 12 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de aproape 1.500 de unităţi.

Grupul OTP este prezent pe piaţa locală prin OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Consulting România, companie cu activităţi de consultanţă pentru investitori, autorităţi locale şi IMM-uri, şi OTP Asset Management România, societate de administrare a investiţiilor.

La nivel de grup, profitul consolidat după taxe a coboprât cu 29%, la 83,8 miliarde de forinţi (circa 285 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...