OTV mai poate emite până pe 29 mai. CNA a redus pentru a treia oară licenţa

CNA a continuat, marţi, reducerea licenţei OTV, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, astfel că postul mai poate emite doar până la 29 mai.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 15:33
OTV mai poate emite până pe 29 mai. CNA a redus pentru a treia oară licenţa

Şirul de sancţiuni de înjumătăţire a licenţei audiovizuale a OTV aplicate în ultima lună de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) – fără precedent în istoria Consiliului – a culminat în şedinţa de marţi cu o nouă propunere de înjumătăţire (reducere cu 36 de zile, până la data de 29 mai) a licenţei televiziunii lui Dan Diaconescu, făcută de Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA.

Propunerea a fost adoptată cu şapte voturi „pentru” (Gelu Trandafir, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea) şi unul „împotrivă” (Constantin Duţu).

„Noi nu desfiinţăm postul, doar aplicăm legea”, a spus şi Cristina Trepcea, membru al CNA.

Sancţiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV în perioada 12 – 19 aprilie. În această perioadă, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politică pentru „viitorul preşedinte al României” Dan Diaconescu, dar şi pntru formaţiunea politică pe care acesta o conduce – Partidul Poporului.

Decizia de sancţionare a OTV cu înjumătăţirea perioadei licenţei televiziunii a fost aplicată în baza articolului 95 din Legea audiovizualului.

Licenţa audiovizuală a OTV ar fi expirat pe 28 septembrie 2012, după ce, pe 27 martie, CNA hotărâse deja înjumătăţirea licenţei OTV (care ar fi expirat în mod normal pe 1 aprilie 2013). În data de 10 aprilie, CNA a decis, însă, din nou înjumătăţirea licenţei, pentru că Dan Diaconescu a continuat să îşi facă publicitate politică, astfel că televiziunea mai putea emite până pe 4 iulie. Acum, în urma noii decizii a CNA, televiziunea lui Dan Diaconescu mai poate emite până pe 29 mai.

Ulterior, dacă doreşte ca OTV să mai poată emite, Dan Diaconescu trebuie să solicite CNA o nouă licenţa audiovizuală.

CNA a stabilit această sancţiune drastică – de înjumătăţire a licenţei deja înjumătăţite a OTV – după ce, în ultimul an, tot pentru difuzarea de publicitate politică în afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat OTV următoarele sancţiuni: o somaţie publică, o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, două de 100.000 de lei. Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de întrerupere a emisiei obişnuite a OTV pentru 10 minute, între orele 19.00 – 19.10 (stabilită de CNA pe 4 octombrie 2011), o altă decizie de întrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, în acelaşi interval orar (aplicată de CNA pe 19 ianuarie 2012), dar şi o decizie de întrerupere a emisiei OTV pentru trei ore, între orele 18.00 – 21.00 (stabilită de CNA pe 15 martie).

Prezent la şedinţa CNA din 27 martie, Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV şi realizator al emisiunii „Dan Diaconescu Direct”, a spus că nu a făcut publicitate politică în emisiunile sale.

„Nu sunt membru în PPDD, nu am nicio funcţie în PPDD. În emisiunile mele au fost prezenţi şi alţi reprezentanţi ai altor partide”, a spus Dan Diaconescu. Acesta a precizat că el dă doar numele acestui partid PPDD. „Nu am nicio legătură directă în acte şi nu pot fi invocat într-un asemenea raport (raportul de monitorizare al CNA, n.r.)”, a spus Dan Diaconescu.

El a precizat că problemele pe care le are cu CNA vin ca urmare a „luptei” pe care o are cu Traian Băsescu, dar şi ca urmare a faptului că membrii CNA sunt reprezentanţii unor partide politice.

Ulterior, OTV a anunţat CNA că a atacat în instanţă decizia de înjumătăţire a licenţei sale, fapt pentru care este de aşteptat şi ca noua decizie a CNA să fie atacată în instanţă.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu mai deţine o televiziune – Direct Digital TV (DDTV).

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Dan Diaconescu nu a putut fi contactat de MEDIAFAX pentru a comenta noua decizie a CNA.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...