OTV va depune astăzi în justiţie o cerere de anulare a deciziei CNA de retragere a licenţei

Avocatul OTV, Daniel Fenechiu, a declarat într-o conferinţă de presă organizată de Dan Diaconescu, asociatul principal al postului TV, că va înainta, miercuri, în justiţie o cerere de anulare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului de retragere a licenţei audiovizuale a televiziunii.
Economica.net - mie, 23 ian. 2013, 07:44
OTV va depune astăzi în justiţie o cerere de anulare a deciziei CNA de retragere a licenţei

CNA a retras, în şedinţa de marţi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licenţa OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliştii trebuie să le retransmită în mod obligatoriu – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

În acest sens, Dan Diaconescu a susţinut, marţi seară, o conferinţă de presă, în timpul căreia a adus o serie de atacuri atât actualei conduceri a CNA, cât şi premierului Victor Ponta.

Apreciind că decizia CNA de întrerupere a emisiei postului OTV poate fi „un nou început”, Dan Diaconescu a spus că acesta este „un moment groaznic pentru democraţia românească”.

„Este pentru prima dată când în UE se închide un post de televiziune. Mi-aş fi dorit să nu se întâmple aşa ceva. (…) S-a mai întâmplat o dată, când tot OTV şi tot PSD au închis o televiziune”, a spus Diaconescu.

Acesta s-a referit la decizia din septembrie 2002 a preşedintelui CNA de atunci, Ralu Filip, de a întrerupe emisia postului său de televiziune.

„În 12 septembrie 2002, Ralu Filip a închis OTV în primele cinci minute de la numirea sa la CNA. Justiţia divină a făcut ca Ralu Filip să-şi piardă viaţa. Nu vrem ca acelaşi lucru să se întâmple cu Laura Georgescu”, a mai declarat Diaconescu.

„A fost o judecată sumară, ca în cazul lui Nicolae Ceauşescu, şi o decizie nedreaptă”, a mai apreciat acesta decizia de marţi a CNA de a retrage licenţa postului OTV.

Dan Diaconescu a amintit că Societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine OTV, este în insolvenţă (din martie 2012, n.r.), aceasta fiind condusă în prezent de un administrator financiar, care „hotărăşte cum se fac plăţile”.

„Numai un orb sau un naiv nu vede substratul politic al deciziei de astăzi, care aruncă România în lada de gunoi a Europei”, a mai spus Diaconescu.

El a mai spus că, începând de miercuri, prin intermediul deputatului PPDD Tudor Barbu, problema închiderii postului OTV va fi ridicată în Parlament.

Dan Diaconescu îi consideră responsabili de această decizie a CNA atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe premierul Victor Ponta, considerând că „este pentru prima dată când pactul de coabitare dintre cei doi dă roade”.

„A fost o închidere anunţată. Ţin să vă amintesc că împotriva acestui om am candidat în 2012”, a spus Dan Diaconescu, făcând referire la afirmaţiile lui Victor Ponta dintr-o emisiune televizată, în care acesta dădea ca exemplu negativ OTV şi pe Dan Diaconescu, într-o discuţie despre modul în care insolvenţa îi poate scăpa pe unii „de la achitarea taxelor”.

„Trebuia să primim în scris decizia de la CNA şi în 24 de ore s-o punem în aplicare. Din informaţiile mele, am aflat că Victor Ponta a vorbit la firmele de cablu, care au scos emisia OTV”.

Marţi seară, iniţial, de la ora 18.00, emisia televiziunii a fost întreruptă pentru o jumătate de oră, pe ecran apărând, pe fond negru, textul „Emisia postului OTV a fost întreruptă la ordinul lui Victor Ponta”. În partea de jos a ecranului, pe crawl, a rulat un mesaj despre o conferinţă organizată de Dan Diaconescu marţi, la sediul televiziunii sale, presa fiind invitată să participe la eveniment.

În jurul orei 18.30, emisia postului a fost reluată, cu imagini de la conferinţa de presă organizată de Dan Diaconescu, după care, în jurul orei 18.40, emisia a fost întreruptă definitiv, pe ecranul televizoarelor apărând mira şi numărul deciziei luate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru retragerea licenţei audiovizuale a televiziunii „CNA 45/22.01.2013”.

Dan Diaconescu a mai anunţat în conferinţă că, din acel moment, îşi va face cunoscut punctul de vedere la televiziunile care îl vor invita sau la acelea care îl vor angaja ca moderator până la alegerile prezidenţiale.

La rândul său, avocatul Daniel Fenechiu a spus că această închidere a postului „este situată cronologic ca a patra încercare a celor de la CNA (de a retrage licenţa, n.r.)”.

„Anul trecut, CNA a încercat să închidă OTV prin trei înjumătăţiri succesive (a perioadei de valabilitate a licenţei audiovizuale, n.r.), ulterior, CNA s-a gândit ca, dincolo de ordinul politic, să se încadreze în politica de austeritate a bugetului şi a venit cu neachitarea amenzilor”, a spus acesta.

Fenechiu a mai spus că, de-a lungul timpului, în calitate de avocat al OTV, a contestat deciziile CNA, iar pe cele pe care nu le-a contestat, postul le-a achitat.

„Deci OTV are amenzile plătite”, a spus acesta.

Fenechiu a adăugat că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa OTV, se află în insolvenţă şi nu poate plăti amenzile emise înainte de intrarea în insolvenţă. Mai mult, potrivit avocatului, amenzile pe care postul de televiziune le-a primit după intrarea în insolvenţă au fost toate contestate, procesele nefiind finalizate până în acest moment.

De asemenea, Daniel Fenechiu a contestat legitimitatea preşedintelui CNA, Laura Georgescu, şi a invocat „rechizitoriul” pe care aceasta l-a făcut în şedinţa de marţi a Consiliului la adresa postului OTV.

„Un înalt funcţionar al statului are interzis să se pronunţe cu privire la decizia unui judecător”, a spus Daniel Fenechiu, adăugând că decizia CNA de marţi este, din punctul său de vedere, nulă.

Dan Diaconescu a spus că, până la o decizie a justiţiei, postul OTV va emite liber. „În caz că pierdem, emisia va fi oprită până când forurile internaţionale se vor pronunţa în acest sens. Vom emite din străinătate, cum făcea odată Europa Liberă, sau vom emite online ori pe telefoanele mobile”, a spus Diaconescu. Acesta nu a exclus nici mutarea emisiunilor OTV la postul DDTV pe care îl deţine.

În finalul conferinţei, Diaconescu a făcut apel la furnizorii de cablu să nu scoată din grilă postul OTV până la decizia definitivă a unei instanţe şi a mai spus că, prin închiderea emisiei televiziunii sunt desfiinţate locuri de muncă, iar foştii angajaţi ajung şomeri.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Marţi, după luarea hotărârii de retragere a licenţei OTV, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa Consiliului că decizia CNA de retragere a licenţei OTV urma să fie trimisă postului OTV în după-amiaza zilei de marţi. Potrivit Laurei Georgescu, decizia CNA trebuie pusă în aplicare imediat ce este primită oficial de reprezentanţii OTV.

Ea a spus că a propus retragerea licenţei postului OTV pentru că această televiziune a făcut „un abuz unic” în istoria CNA şi în istoria României, respectiv a solicitat instanţei şi a şi primit atribuirea calităţii de „consumator captiv în raport cu CNA”. „A fost un abuz unic în istoria CNA şi, dacă mă întrebaţi, tot jurnalistic vorbind, în istoria României. OTV s-a dus şi a solicitat, în iunie 2012, la Tribunalul Bucureşti, secţia civilă, atribuirea calităţii de consumator captiv în raport de CNA – nu aţi mai auzit, cred, aşa ceva până astăzi – şi prelungirea duratei valabilităţii licenţei după data de 28 martie 2013, când de drept i se opreşte. Ce m-a enervat? M-a enervat lispa de motivare. În motivare, judecătorul îmi dă două definiţii. Ce înseamnă acest consumator captiv, deci omul care nu are pe piaţă alt furnizor la dispoziţie, CNA nefiind într-o relaţie contractuală cu SC Ocram Televiziune SRL, şi doi – faptul că a atribuit CNA calitatea de furnizor de servicii alături de gaze, apă, canalizare, telefonie. Pentru aşa ceva n-am nicio problemă să solicit Consiliului ridicarea licenţei”, a explicat Laura Georgescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a pierdut acest proces la fond, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „CNA a pierdut fondul. Am în acest moment o sentinţă definitivă, dar nu am şi caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta şi cu el mai pot întoarce (…) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost prima măsură pe care am luat-o”, a spus Laura Georgescu.

Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvenţă din data de 28 martie 2012.

Asociaţii societăţii Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) şi GMG Media Box SA (19,9%). Acţionarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin şi Druică Constantin (cu câte 0,002%). Acţionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA (25 asociaţi) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% şi Acţionari persoane fizice (8577) – 10,566558%. Acţionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acţionar unic este Luca Liviu.

OTV a început să emită în 6 septembrie 2001. Licenţa postului OTV a mai fost retrasă o dată de CNA, în anul 2002, pe vremea când Consiliul era condus de Ralu Filip.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează şi postul DDTV, unde este de aşteptat să îşi multe emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, după încetarea emisiei OTV.

Licenţa audiovizuală a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licenţa DDTV (DIRECT DIGITAL TV) este deţinută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Floştoiu Ion Florin – asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) şi Al Attar Khaldoun (5%).

Postul DDTV s-a aflat în 2012 în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliştii sunt obligaţi să le retransmită conform Legii audiovizualului. În lista „must carry” din 2013, care a fost aprobată marţi de CNA şi care va intra în vigoare la 1 februarie, DDTV nu se mai regăseşte, nemaifiind un post pe care cabliştii sunt obligaţi să îl retransmită. Lista „must carry” pe 2013 a fost aprobată joi de CNA înainte ca membrii Consiliului să discute şi să decidă retragerea licenţei OTV.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...