Un alt efect nociv al OUG 64 pentru Romgaz, unul dintre cei doi producători de gaze naturale din România, alături de Petrom, este şi impactul negativ asupra profitabilităţii producţiei de energie electrică a companiei, potrivit conducerii companiei. Romgaz operează centrala pe gaze de la Iernut, care ar putea fi la limită oprită, pentru că impunerea preţului fix de 68 de lei o va face neeconomică.
„Am studiat atent Ordonanţa şi se înţelege că preţul este fix, de 68 de lei/MWh pentru toate gazele extrase din România. Asta înseamnă că şi noi, pentru gazele pe care le foloseşte centrala noastră de la Iernut, trebuie să folosim acest preţ, nu unul mai mic. Până acum, gazul reprezenta consum tehnologic, şi îl foloseam pentru a produce energia electrică la preţul nostru de cost, acum trebuie să folosim gazul la 68 de lei. Ar putea deveni nerentabil să mai ţinem grupurile în funcţiune”, a spus directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.
El a spus că Romgaz are un cost total de extracţie a gazelor de circa 38 de lei/MWh, iar centrala de la Iernut folosea gazul la acest preţ pentru a produce energie electrică, ceea ce îi asigura un grad de profitabilitate, chiar în condiţiile în care centrala este veche iar randamentele nu sunt foarte mari. Or, acum, la 60 de lei, ar putea ca, din cauza costului crescut, să nu mai aibă „loc” pe piaţă. Volintiru a explicat, în acest sens, că actuala centrală foloseşte cam 4 MWh de gaz pentru a produce un MWh de energie electrică.
Citeşte şi:
Situaţia se va îmbunătăţi atunci când Romgau va pune în funcţiune noua centrală în ciclu combinat de la Iernut, de 430 MW, care are un randament net superior: foloseşte 3 MWh de gaze pentru a produce 2 MWh de energie electrică. Unitatea, care acum este finalizată în proproţie de 74%, ar urma să fie funcţională la începutul anului 2020.
Centrala de la Iernut a fost construită cu şase grupuri, patru de 100 MW şi două de 200 MW, în total 800 MW, dar, după oprirea definitivă a două grupuri, care va avea loc la 1 februarie din cauza constrângerilor de mediu, va mai funcţiona cu două grupuri, de 380 MW.
Nu este clar cum va fi afectată Petrom de această prevedere, în condiţiile în care operează centrala de 860 MW de la Brazi, deci cu o capacitate mult mai mare, dar este posibil să introducă în centrală gazul la preţ de piaţă.
În total, în acest an, din cauza impunerii preţului de 68 de lei, de la 1 aprilie, cifra de afaceri a Romgaz va scădea cu 20-25%, iar profitul companiei se va diminua cu 420 de milioane de lei faţă de cel raportat în anul 2017.Anul trecut, Romgaz a înregistrat o cifra de afaceri de 4,9 miliarde lei, potrivit estimărilor lui Volintiru.