Ovidiu Pinghioiu, Cegeka România: Pandemia a accelerat digitalizarea companiilor şi avem nevoie de încă 150 de IT-işti în acest an – INTERVIU

18 03. 2021

Grupul Cegeka a venit pe piața din România în anul 2004, prin achiziția a două firme locale de IT şi acoperă servicii de software development și infrastructură IT. Faptul că nu a pornit de la zero a constituit un avantaj pentru că a oferit posibilitatea de a livra proiecte de calitate clienților internaționali ai grupului la scurt timp după înființare. Compania s-a dezvoltat organic, şi are în momentul de față peste 600 de angajați în România.

În ultimii 4-5 ani, compania a început să se concentreze din ce în ce mai mult pe piața autohtonă, astfel încât divizia Applications, pe care Ovidiu Pinghioiu o conduce, are în prezent aproximativ 200 de angajați.

„Potențialul de business este în creștere, odată cu dezvoltarea mediului de afaceri, dar și a nevoii continue a acestuia de digitalizare. Pandemia a accelerat transformarea digitală a multor industrii și companii din țara noastră, astfel că planurile noastre de creștere pentru 2021 sunt să ajungem la mai mult de 750 de angajați„, spune acesta.

Pe lângă procesul de recrutare, planurile Cegeka România sunt de creştere a cifrei de afaceri şi prospectarea pieţei în vederea unor achiziţii.

„Nu avem în vedere deschiderea de noi birouri, dar suntem mereu în căutare de noi oportunități, și chiar ne dorim să găsim companii din sectorul nostru pe care să le achiziționăm. În ceea ce privește cifra de afaceri pe 2021, suntem optimiști și deja estimăm o creștere a acesteia cu minimum 10% față de anul trecut, deoarece avem cereri continue de la clienții existenți și, mai mult decât atât, suntem încrezători că vom reuși să atragem noi clienți în căutarea îmbunătățirii business-ului actual”.

Pandemia a îndemnat companiile să se digitalizeze

În pofida situaţiei complicate în care ne-am aflat anul trecut, proiectele Cegeka nu au fost puse pe hold, mai ales că pandemia a impins multe companii să înceapă sau să îşi consolideze procesul de digitalizare, dar şi să ofere soluţii de lucru la distanţă pentru angajaţii lor.

Unul dintre proiectele importante la care compania a lucrat anul trecut a fost relansarea aplicației mobile a NN România. „Avea o aplicație, dar își dorea să ofere o experiență îmbunătățită clienților. Aplicația a fost dezvoltată în colaborare cu Cegeka România, de la arhitectură și proiectare, până la implementare și securizare și a implicat o colaborare bazată pe principiile metodologiei Agile și o atenție crescută la nevoile clientului. Aplicația este bazată pe tehnologii de ultimă generație și este ușor de adaptat la nevoi viitoare, mai ales că urmează dezvoltarea de noi funcționalități prin care clienții să o poată accesa mai ușor”.

Un alt proiect a fost o soluţie pentru domeniul fintech, în colaborare cu Omro IFN, o aplicație ce oferă servicii de microfinanțare si funcționalități de portofel electronic, fiind dedicată segmentului de întreprinderi mici și mijlocii, precum și contractorilor.

Multe companii au găsit resurse pentru a investi în digitalizarea operațiunilor lor, chiar și într-un context economic mai dificil, având în vedere că multe business-uri și industrii au fost afectate de pandemie (…) Cererea a fost mare și continuă să fie mare pentru aplicații flexi-desk, care să le permită angajaților companiilor rezervarea locului la birou, atunci când acest lucru va fi posibil, soluții software de interacțiune cu clienții, de tip chatbot”.

Diversificarea portofoliului de clienţi, avantajul competitiv pe timp de pandemie

Pandemia a găsit compania într-un moment de plină ascensiune, în creștere, iar adaptarea la noile condiții a fost foarte rapidă. Fiind o companie de IT, avea deja un program “Work from home” funcțional încă de dinaintea pandemiei, în comparație cu alte companii din piață care au fost total nepregatite din punct de vedere al infrastructurii. Singurul lucru care s-a schimbat a fost faptul că angajații au lucrat mai mult timp de acasă față de cum erau obișnuiți. „Pe lângă aceste lucruri, am inițiat multe programe de socializare virtuală, astfel încât să menținem angajații activi și motivați și să nu simtă că lucrează tot timpul de acasă”.

Dar, ca majoritatea companiilor, şi Cegeka România a fost afectată anul trecut de izbucnirea pandemiei, însă potrivit lui Ovidiu Pinghioiu avantajul competitiv a fost „capacitatea de a ne redresa rapid într-un termen foarte scurt”. În acest fel, spune reprezentantul Cegeka România, compania a încheiat anul trecut cu rezultate peste estimările iniţiale, şi chiar cu 15% în plus față de anul precedent.

„Da, avem clienți din diferite industrii, iar aceasta diversificare ne-a favorizat. Credem cu tărie că soluția câștigătoare este reprezentată de un portofoliu de clienți cât mai variat, pentru a nu fi afectați de crize, așa cum s-a întâmplat cu alte companii ce au avut clienți doar din domenii foarte afectate de pandemie. Desigur, pandemia a adus în atenția multor companii nevoia de digitalizare, grăbind deciziile lor pentru o transformare digitală”.

„Chiar dacă business-ul nostru a fost impactat de industrii afectate și ele în mod direct de pandemie, am reușit în același timp să contracarăm aceste efecte prin atragerea de noi clienți, cu precădere din zona de fintech, insurance și retail, ce au resimțit nevoia de digitalizare și reinventare din ce în ce mai vitală pentru activitatea și succesul lor”.