Ovidiu Pinghioiu, Cegeka România: Mediul de afaceri ar putea să facă mai mult pentru sectorul IT

17 03. 2021

„În primul rând, beneficiile care sunt acordate oamenilor din IT in momentul de față nu ar trebui să dispară, pentru că ele stau la baza creșterii industriei. În al doilea rând – și aici nu ține neapărat de țară sau de guvern, companiile ar trebui să fie mult mai implicate în dezvoltarea de tinere noi talente”.

Pinghioiu spune că în momentul de față, acest lucru nu se face la nivelul la care ar trebui, pentru că sunt foarte mulți studenți care ies din facultate și „nu au unde să se ducă”. Potrivit acestuia, 75% din piața de IT din România este de Outsourcing, iar în această piață, clienții văd necesar ca oamenii implicați în proiectele lor să aibă o experiență minimă.

„Noi am avut foarte mare succes cu prima academie Java Cegeka pe care am avut-o în 2019. Urmează cea de-a doua ediție a programului Cegeka Academy, anul acesta, pe tehnologiile Java si .NET și ne dorim ca la sfârșitul acestora să angajăm cel puțin 15 studenți, care vor fi integrați în echipele de proiect Cegeka România”.

Guvernul are însă, la rândul său, responsabilitatea de a sprijini industria de IT, care, potrivit unor estimări ale ANIS, are potenţialul să ajungă la 10% din PIB în 2025, de la circa 6% în prezent.

„Încă un lucru care s-ar putea face la nivel guvernamental: mai multe burse pentru studenți, pentru că avem oameni foarte talentați, din zone defavorizate, care sunt pasionați de tehnologie, dar nu se pot dezvolta, pentru că nu au acces și nici veniturile necesare pentru a face ceva în IT”, arată reprezentantul Cegeka România.

Pe de altă parte, digitalizarea mediului de afaceri, o condiţie necesară pentru a trece la o economie digitală şi a participa la revoluţia 4.0, a fost accelerată semnificativ de contextul creat de izbucnirea pandemiei. Dar cât de pregătite sunt companiile din România pentru a începe procesul de transformare digitală?

„Dacă această întrebare mi-ar fi fost adresată înainte de martie 2020, aș fi spus că deloc. După martie 2020, toate companiile au început să ia în calcul ce pot face în acest sens, să vadă că lucratul de acasă nu este chiar așa de dezavantajos sau ineficient. Iar soluții de genul Artifficial Inteligence/Machine Learning devin acum din ce în ce mai populare, din ce în ce mai prezente în viața și munca noastră”, arată Ovidiu Pinghioiu.

Potrivit acestuia, companiile nu prea au fost pregătite și deschise spre digitalizare, dar au început sa devină din 2020. „Pandemia a schimbat totul din punct de vedere al digitalizarii, de la interacțiunea oamenilor cu customer service-urile, unde mai multe companii au apelat la chatbot sau asistenți virtuali performanți, până la modificarea modului de lucru”.

De altfel, multe companii au nevoie de astfel de aplicații prin care angajații să poată să își rezerve locul la birou, în momentul în care revenirea la birou va fi posibilă.

„Majoritatea clienților noștri nu mai văd necesitatea ca oamenii să vină zilnic la birou, iar în contextul noii realități, chiar am luat decizia să ne reducem capacitatea birourilor cu 40%. Credem cu tărie într-un mod de lucru hibrid sau chiar full-remote, acolo unde se dorește (indiferent de orașe, țări sau localizare). În prezent, pe lângă angajații pe care îi avem în orașele mari, mai avem și în orașe mici, spre deosebire de anii anteriori, când clienții companiei își doreau ca angajații noștri să lucreze în comun cu angajații lor, deci să meargă la birou în orașele în România în care noi avem sedii – București și Iași”.

Cegeka are peste 600 de angajați în Romania și Moldova, fiind prezentă pe piața românească din 2004 și acoperind servicii de software development și infrastructură IT.

Citeşte şi:

ANIS: Economia digitală, estimată până la 16% din PIB la nivelul anului 2019