Owain Jones, Wizz Air: Suntem întotdeauna pregătiţi să luăm locul Tarom dacă dă faliment

Tarom și-a pierdut poziţia de lider pe piaţa românească, iar Wizz Air a reușit în mai puţin de zece ani nu doar să-i ia locul, ci și să-și dubleze numărul de pasageri transportaţi. Cu noua comandă de 146 de avioane Airbus, Wizz își continuă expansiunea și este pregătită să ia locul Tarom, care de zece ani zboară doar pe pierderi. Iar anul acesta a avut patru directori la manșă, iar al cincilea va fi numit în curând.
Andrada Ghira - Dum, 19 nov. 2017, 20:35
Owain Jones, Wizz Air: Suntem întotdeauna pregătiţi să luăm locul Tarom dacă dă faliment

Fondul de private equity Indigo Partners, care a pus bazele mai multor companii aeriene ultra low-cost în lume, și acționatul majoritar al Wizz Air, a plasat o comandă de 430 de avioane Airbus săptămâna trecută. Dintre acestea, 146 de noi avioane, în valoare de peste 17 miliarde de euro, vor intra în flota Wizz Air, cea mai mare companie de pe piața din România. Cumpărătorii de avioane primesc de regulă discounturi cuprinse între 40 şi 60% din preţul de listă, iar acestea pot fi şi mai mare pentru comenzile cu adevărat mari, scrie CNN Money. 

Livrările vor începe din 2022, dar o mare parte dintre aeronavele comandate recent vor fi predate în 2025 și 2026, după furnizarea celor 110 aeronave Airbus A321neo comandate de Wizz Air în 2015. Cu avioane noi, operatorul tintește extinderea în Europa și nu numai, dar și să taie din costurile de operare. 

De la pătrunderea pe piața românească în 2007, Wizz Air a ajuns cel mai mare operator, iar anul acesta va transporta peste 7 milioane de pasageri de pe aeroporturile din țară.

„Tarom devine din ce în ce mai mică”

Pentru moment, Wizz Air face concurență Tarom pe 13 rute importante, printre care cele spre Bruxelles, Paris, Londra Luton, Madrid și Barcelona. Tarom are zboruri spre destinații pe care Wizz încă nu le-a pus pe hartă, precum Amman, Amsterdam, Beirut, Belgrad, Hamburg, Istanbul, Munchen, Sofia, Praga sau Viena. Alte rute pe care Tarom nu are concurență sunt cele interne precum Oradea, Suceava și Satu Mare.

Cu toate acestea, operatorul low-cost este pregătit să ia locul Tarom, așa cum a facut-o și în Ungaria, când a preluat zborurile după falimentul Malev.

„Suntem întotdeauna pregătiți pentru acest scenariu. Tarom devine din ce în ce mai mică, iar Wizz Air din ce în ce mai mare. Și Blue Air crește, dar noi suntem cea mai mare companie din România. Avem o rețea extinsă de rute pe care le acoperim, iar dacă ar trebui, suntem pregătiți pentru o astfel de eventualitate„, a declarat într-un interviu telefonic pentru ECONOMICA.NET, Owain Jones, chief corporate officer în cadrul Wizz Air.

Cât despre lansarea unei noi rute interne sau spre Chișinău, Republica Moldova, Jones spune că nu sunt astfel de planuri pentru moment, dar că se vor extinde cu siguranță în România.

„În acest moment ne concentrăm pe extinderea rutelor care să conecteze Europa Centrală și de Est cu vestul Europei. creștem destinațiile de vacanță, pentru că pe măsură ce produsul intern brut (PIB) crește, oamenii vor să plece în vacanțe, iar Wizz le oferă destinațiile”, mai spune oficialul operatorului. 

Iar pentru a se extinde, Wizz Are nevoie de avioane. Compania va încheia acest an financiar (nr. – în martie 2018 ) cu o flotă de 92 de avioane, iar la sfârșitul celuilat an financiar va avea 105 avioane. 

Dar nu doar Wizz Air se extinde pe piața de la noi. Ryanair este încă așteptată să lanseze noi rute, iar marile companii de linie, precum LOT sau Lutfhansa, au pus deja ochii pe orașele din provincie. Întrebat dacă în acest context piața din România va ajunge la un nivel de saturație din punctul de vedere al capacității și cererii pe termen lung, Jones este categoric și spune „absolut, nu”.

„Cred că unul dintre cele mai bune lucruri în România este că aveți o creștere economică spectaculoasă, care se traduce în cerere în creștere pentru transportul aerian. Pe măsură ce oamenii câștigă mai mult, vor să călătorească mai mult. Prin urmare, dacă ne uităm la o creștere economică de 5-6%, avem o creștere de 12-15% pe traficul aerian, ceea ce e o creștere mare. Iar România nu dă semne de încetinire, de aceea am fost capabili să creștem atât de repede aici și vom face asta și pe viitor”, mai spune Owain Jones.

Indigo Partners, cu sediul în Phoenix, Arizona, este un fond de investiţii condus de Bill Franke, un veteran al investiţiilor în companiile low-cost. Fondul, care a mai investit în companii precum Volaris (Mexic), Frontier Airlines, Spirit Airlines şi Tiger Airways, a investit pentru prima dată în Wizz Air în 2004.

Compania aeriană Wizz Air, cel mai mare operator pe piaţa din România, a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2017 un profit record de 246 de milioane de euro, în creştere cu 28% faţă de anul precedent şi a transportat 23,8 milioane de pasageri. Pentru România, compania vrea să dubleze traficul de pasageri în următorii cinci ani şi va transporta 7 milioane de pasageri anul acesta în şi dinspre România.

10 ani de pierderi pentru Tarom

Deși cererea anuală crește cu mai mult de 10%, Tarom nu reușește să atingă linia de plutire. 2017 va fi al zecelea an de pierderi pentru companie. Iar 2017 este anul în care la conducerea companiei au fost patru directori. Liliana Dragne, cea care luna trecută a fost numită director general interimar, şi-a săptămâna trecută demisia, iar Consiliul de Administraţie va numi al cincilea director la Tarom din acest an.

Compania a zburat pe o pierdere de patru ori mai mare în prima jumătate din acest an, când a înregistrat un minus de peste 100 de milioane de lei. Această pierdere a fost pusă pe lipsa celor două aeronave A310, retrase spre sfârşitul anului trecut din flotă din cauză că generau pierderi uriaşe. La un an de la retragerea celor două avioane, compania nu a găsit modalitatea de valorificare a acestora.

Chiar dacă Tarom a închiriat două avioane Boeing 737-800 NG în luna mai a acestui an, introduse rapid în circuitul comercial pe fondul unor probleme la alte aeronave, compania va înregistra în acest an pierderi de aproape 207 miliaone de lei (circa 45 de milioane de euro), se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli.

Guvernanţii s-au mai lăudat în lunile de vară că Tarom va avea curse spre China, Canada şi SUA, şi chiar a fost lansată procedura de închiriere a trei avioane lung curier, aceste planuri vor fi cel mai probabil amânate pentru anul viitor. Între timp, compania Air Canda Rouge va lega Bucureştiul de Toronto şi Montreal din vara anului viitor.

Tot atunci, românii vor putea zbura la New York de pe aeroporturile ţărilor vecine. LOT va lansa zboruri de la Budapesta spre New York, iar de anul trecut Air Serbia oferă zboruri spre aceeaşi destinaţie, cu plecare din Belgrad.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...