Pe fondul escaladării tensiunilor dintre Est şi Vest legate de Ucraina şi a sporirii temerilor privind efectele negative ale încercărilor Chinei de a ţine în frâu boom-ul creditării, România, căreia agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s îi atribuie un rating din categoria investiţiilor speculative (junk) şi a cărei economie încă este sub un program FMI, simbolizează rezistenţa Europei Centrale şi de Est (CEE) la vânzările masive de active înregistrate pe pieţele emergente.
România a înregistrat, în luna februarie, o rată anuală a inflaţiei de 1,3%, depăşind media din Uniunea Europeană (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Totodată, Estonia şi România se situează pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (februarie 2013 – ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% şi, respectiv, 2,6%.
În februarie, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) şi Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost în Malta şi Finlanda (ambele cu 1,6%).