Pacienţii, farmaciştii, producătorii şi distribuitorii cer retragerea proiectului privind calculul preţului la medicamente

Pacienţii, farmaciştii, producătorii şi distribuitorii de medicamente cer Ministerului Sănătăţii retragerea proiectului privind noul mod de calcul al preţului la medicamente, susţinând că bolnavii vor rămâne fără tratament, iar statul nu va face economii.
Economica.net - mie, 19 oct. 2016, 20:06
Pacienţii, farmaciştii, producătorii şi distribuitorii cer retragerea proiectului privind calculul preţului la medicamente

Proiectul Hotărârii de Guvern privind aprobarea Metodologiei de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor a fost, miercuri, în dezbatere publică, dar pacienţii, farmaciştii, producătorii şi distribuitorii au cerut la unison retragerea documentului pe motiv că actul va lăsa bolnavii fără tratamente.

Citeşte şi: Justiţia europeană a decis că fixarea preţului medicamentelor este ilegală

„Dacă veţi continua politica de ieftinire a preţurilor la medicamente, noi, pacienţii, nu vom mai avea nici medicamente scumpe, nici medicamente ieftine! Vreau să ştiţi că noi, pacienţii, nu suntem de acord cu propunerea de HG pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o” , a spus, în dezbatere, Rozalina Lăpădatu, preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).

Pacienţii cronici cer şi ei retragerea proiectului.

„La final, vocea pacientului! Vorbesc acum în numele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi al pacienţilor cu boli cronice: doamna ministru secretar de stat, vă solicităm să retrageţi acest proiect de lege şi să vă aşezaţi la masa dialogului alături de noi, pacienţii, ca să construim un proiect viabil! Vă rugăm să înţelegeţi că nu mai acceptăm nicio reducere de preţ pentru că ne lăsaţi fără medicamente! Facem turism în ţările vecine să ne cumpăram medicamente! Este o situaţie fără precedent şi deosebit de gravă! Nu vrem declaraţii populiste. Vrem să ne lăsaţi şansa de a alege ce medicament vrem să alegem şi să le găsim în ţara noastră”, a adăugat Lăpădatu.

La rândul său, Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a spus că noua metodologie nu aduce nimic bun.

„Ne opunem categoric acestei metodologii de preţuri, care nu aduce nimic bun, iar în lipsa unei discuţii despre clawback, nu putem vorbi despre preţuri”, a declarat Laurenţiu Mihai.

Directorul general al Cegedim România, Petru Crăciun, a arătat că medicamentele nu trebuie tratate ca bunuri de larg consum.

„Să nu confundăm disponibilitatea medicamentelor cu accesibilitatea! Medicamentul trebuie să rămână cu un regim special şi să nu fie tratat ca un bun de larg consum. În ceea ce priveşte această metodologie de calcul al preţurilor la medicamente, vreau să atrag atenţia că urmările vor fi atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu”, a avertizat Crăciun.

Noul mod de calcul a fost criticat şi de Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.

„E clar că acest ordin nu va face bine! Cerem retragerea ordinului. Dorim să revină medicamentele în ţară”, a spus Petre.

Pe de altă parte, Radu Răşinar, director general al companiei AstraZeneca, a remarcat că noul ordin a determinat coalizarea firmelor din industria farmaceutică.

„Rar mi-a fost dat să văd atâta unitate în pharma! Ieftinirea medicamentelor în 2015 a dus la creşterea exporturilor paralele şi la dispariţia multor medicamente din piaţa românească. O altă ieftinire ce credeţi că va aduce?”, a spus Răşinar.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a susţinut că noua metodologie îngrădeşte accesul pacienţilor la tratament.

„Actuala metodologie nu face decât să îngrădească accesul pacienţilor la tratament! Şi încalcă drepturile constituţionale aşa cum s-au exprimat şi avocaţii prezenţi aici. Dorim să comunicaţi mai departe că atât pacienţii, cât şi distribuitorii, farmaciştii şi producătorii se opun acestui act normativ! Mă raliez solicitării retragerii acestui act normativ şi sunt de acord cu poziţia colegului Laurentiu Mihai de la APMGR. Aceasta este o improvizaţie, şi nu o dezbatere publică! „, a spus Dan Zaharescu.

Reprezentantul Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a fost de părere că, prin noul mod de calcul, bugetul va fi păgubit cu zeci de milioane de euro.

„Modul de desfăşurare a dezbaterii publice privind preţurile la medicamente a fost o glumă proastă, în condiţiile în care reprezentanţii asociaţiilor profesionale relevante nu au fost lăsaţi să vorbească! Pacienţii sunt uitaţi cu desăvârşire, farmaciile, distribuitorii şi producătorii complet ignoraţi, iar bugetul de stat va fi păgubit de câteva zeci de milioane de euro prin aplicarea noii metodologii. România însăşi pierde prin aplicarea unor metodologii fără studii de impact reale”, a spus Cristina Pricop, director executiv al ADRFR.

Răzvan Prisada, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), a susţinut şi el că proiectul Ministerului Sănătăţii (MS) nu va rezolva problemele pacienţilor, farmaciştilor, producătorilor şi distribuitorilor.

„Proiectul propus de Ministerul Sănătăţii pentru metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor nu poate rezolva, în această formă, niciuna dintre problemele pacienţilor, farmaciştilor, producătorilor şi distribuitorilor! Susţinem retragerea lui şi declanşarea unui dialog real între reprezentanţi MS şi societatea civilă”, a spus Prisada.

Acelaşi lucru a fost susţinut şi de preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protectia Pacienţilor, Vasile Barbu.

„Vă rugăm să retrageţi acest document! Şi vă rog să ne respectaţi, aşa cum şi noi vă respectăm pe dumneavoastră”, a spus Vasile Barbu.

Ioana Ursu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că studiul de impact a fost făcut de guvernul anterior.

„Voi prelua totul, inclusiv solicitarea privind retragerea documentului. Mă duc înapoi la minister să discutăm inclusiv la nivel de Guvern. În momentul de faţă eu trebuie să mă duc să vorbesc. Este dificil să spui că numai din cauza aia… în condiţiile în care decizia guvernului anterior a fost că pun acest articol în aplicare şi pe ei ar trebui să îi întrebăm pentru că şi ei au făcut nişte studii. Mandatul acestui Guvern a fost: dumneavoastră executaţi, nu reformaţi!”, a spus secretarul de stat.

Ioana Ursu a mai arătat că, în acest moment, ar trebui ca, între două rele, să fie ales răul cel mai mic.

„Nu faci reformă într-un an de zile, mai ales când urmează nişte alegeri şi aş vrea să ia oamenii aleşi nişte decizii pentru mine, nu nişte oameni care au ajuns că tehnic înţeleg nişte chestii. În momentul de faţă ar trebui ca între două rele să mergem pe cel mai mic. Eu nu pretind că rezolvăm, tot încercăm să stabilizăm”, a spus secretarul de stat.

Ursu a precizat că în ordinul vizând preţurile medicamentelor au fost 16 schimbări în interval de şase ani.

„Am văzut aceste schimbări şi atunci am spus că este neapărată nevoie să stabilizăm piaţa. Este o decizie importantă – preţurile medicamentelor maxime ne privesc pe toţi, sunt preţurile de intrare în România pentru medicamentele pe prescripţie. Vrem o prectibilitate şi vrem să fie clar ce facem mai departe. Preţurile noastre de intrare în România dictează ce fac alte instituţii importante din stat precum Casa Naţională, respectiv Ministerul Finanţelor”, a mai spus secretarul de stat.

Ea a adăugat că ordinul de ministru a fost transformat în Hotărâre de Guvern, tocmai pentru a fi asumat de Executiv.

„Acest ordin mai face să regleze preţul de intrare, cum se face diminuarea preţului şi, cel mai important, ce se întâmplă anual la corecţie. Tot pe parcursul anului se poate întâmpla ceea ce se numeşte diminuarea – diminuarea voluntară. În momentul în care cineva zice că vrea să intre în concurenţă cu un altul şi vrea să vină la diminuarea de preţ mi se pare normal să îi dai ocazia să facă asta. Avem corecţia, care se va întâmpla întodeauna în luna martie a fiecărui an şi o vom începe din luna noiembrie a anului dinainte. Atâtea luni ne ia să calculăm preţurile. Dacă preţurile s-au schimbat în coş (din statele europene) să se schimbe şi la noi, aceasta este corecţia”, a explicat secretarul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange (foto),......
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...