PAID va trece pe pierderi în acest an. Subscrierile vor scădea cu 71%

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezatrelor Naturale (PAID) va subscrie prime de 10,3 milioane lei în acest an, în scădere cu 71% faţă de 2011,şi va trece pe pierderi, care vor atinge 1,9 milioane lei, în varianta cea mai pesimită a bugetului societăţii care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 11:36
PAID va trece pe pierderi în acest an. Subscrierile vor scădea cu 71%

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

„La sfârşitul anului trecut erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii, fiind asigurat peste 59% din fondul locativ al României. (…) Subscrierile aferente poliţelor obligatorii pentru locuinţe s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% faţă de anul precedent”, se arată în document.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape un milion de lei.

În 2009 şi 2010, societatea a raportat pierderi, care au totalizat 386.228 lei, conform datelor din rapoartele anuale ale PAID.

Din documentele obţinute de MEDIAFAX, bugetul de venituri şi cheltuieli al PAID pentru 2012, care va fi discutat de acţionari în iulie, a fost întocmit în trei variante.

În privinţa subscrierilor, bugetul PAID prevede venituri din prime de 10,25 milioane de lei şi cheltuieli cu indemnizaţiile plătite (daune) de 350.000 lei, în oricare din cele trei variante propuse.

Rezultatul financiar net al societăţii pentru acest an va fi negativ şi variază între 1,55 şi 1,86 milioane de lei, în funcţie de cifrele propuse la trei indicatori, şi anume variaţia rezervei de prime, variaţia rezervei de prime cedate în resigurare şi nivelul primelor cedate în reasigurare.

„În cadrul construcţiei bugetare pentru anul 2012 s-au luat în considerare următoarele ipoteze: prima medie – 15 euro (prima medie din anul 2011), curs mediu de 4,4 lei/euro şi subscrierea unui număr de 150.000 de poliţe. De asemenea, reţinerea proprie a societăţii pentru contractul de reasigurare care va fi încheiat începând cu 15 iulie 2012 a luat în calcul trei variante, respectiv 1 milion de euro, 2 milioane de euro şi 3 milioane de euro”, se arată în documentul PAID.

Anul trecut, potrivit datelor PAID, societatea a încheiat peste 530.000 de poliţe.

Legislaţia defineşte termenul „reţinere proprie” ca fiind partea din risc care rămâne în sarcina asigurătorului după deducerea reasigurării.

În prezent, reţinerea proprie a PAID este de 250.000 de euro pentru un eveniment asigurat. Altfel spus, dacă are loc un eveniment asigurat cu pagube importante, PAID va plăti din surse proprii despăgubiri în limita a 250.000 de euro, iar reasigurătorii societăţii vor acoperi sumele care depăşeşc acest prag.

PAID este societatea care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe şi a fost înfiinţată în septembrie 2009.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă trei riscuri – cutremur, alunecăre de teren şi inundaţie.

PAID gestionează circa 475.245 de poliţe, conform datelor de la 31 mai, în scădere cu aproape 100.000 de contracte faţă de finele anului 2011.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...