Palatul Administrativ Iași intră în “renovare energetică“. Licitație de 48,55 de milioane de lei, lansată cu finanțare prin PNRR
Durata contractului va fi de 22 de luni, cuprinzând două luni alocate pentru prestarea serviciilor de proiectare și 18 luni alocate pentru execuția lucrărilor de îmbunătăţire a performanţei energetice a clădirilor (termoizolarea anvelopei şi reabilitarea, modernizarea instalaţiilor de încălzire/răcire, ventilare/climatizare, preparare apă caldă de consum şi iluminat) prin care se urmăreşte reducerea consumurilor energetice, se arată în anunțul publicat miercuri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
După implementarea proiectului, conform specificațiilor auditului energetic, principalele rezultate obținute vor conduce la reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire de 60,09% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovare, de asemenea vor conduce la economisirea cantității de energie pe termen mediu și lung, utilizarea de surse regenerabile, reducerea energiei primare cu 75,07% și reducerea emisiilor de CO2 cu 76,51%.
Conform raportului de audit energetic clădirea este încadrată într-o clasă energetică inferioară, iar după implementarea proiectului nivelul de performanță energetică fiind asimilabil indicatorilor de clădire cu înaltă performanță energetică (clasa A).
Având în vedere propunerea auditorului energetic de amplasare a panourilor solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice necesare iluminatului artificial și a panourilor solare cu tuburi presurizate pentru prepararea apei calde menajere, se dorește realizarea unui consum din surse regenerabile de 30% din consumul de energie al clădirii.
Investiția are de asemenea un impact social prin sporirea confortului celor 310 angajați care își desfășoară activitatea în cadrul Palatului Administrativ Iași.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 17 octombrie 2023.