Corpurile A și B de astăzi ale Palatului Universul s-au construit intre 1926-1930, urmând planurile lui Paul Smărăndescu, cel care proiectase în 1911 și reședința lui Stelian Popescu din strada Dionisie Lupu nr. 10 (astăzi Tudor Arghezi).
Conceput ca două corpuri distincte, Palatul avea partea din față destinată birourilor, iar cea din spate tipografiei. Corpul redacției era legat de cel al tipografiei prin pasarele la toate etajele până la trei.
Stelian Popescu s-a refugiat în Elveția după 23 august 1944, fiind declarat criminal de război și condamnat în absență la procesul ziariștilor din 1-4 iunie 1945, iar întreaga sa avere a fost confiscată de regim, ziarul continuând să apăra încă o vreme sub o nouă conducere. Stelian Popescu a fost reabilitat după 1990.
După naționalizarea din 1948, clădirea a devenit sediul Întreprinderii Poligrafice 2, iar după 1953, în locul societății Universul au funcționat redacția și tipografia ziarului Informația Bucureștiului, iar după 1989, pentru o perioadă de circa zece ani, ziarul Libertatea.
În anul 1990, compania a reluat numele de Universul, iar în perioada 1995-1996 a fost privatizată prin metoda MEBO, a trecerii bunurilor societății din proprietatea statului în proprietatea celor care lucrau aici in forma de acțiuni, și apoi achiziționată în ultima instanță de un fond de investiții.
Universul SRL, companie legată de numele americanului Jonathan Mann, a depus la data de 28 februarie o cerere de intrare în insolvenţă, aprobată de instanţă ieri, 27 martie. Motivul pentru care s-a dispus deschiderea procedurii este imposibilitatea de plată a unei datorii de peste 20 de milioane de euro către Allianz Ţiriac Asigurări, ANAF şi Alpha Bank, potrivit firmei Euro Insol, care a fost desemnată de Tribunal administrator judiciar.
În patrimoniul societăţii se regăsea și Palatul Universul din apropiere de Parcul Cişmigiu. Complexul de clădiri are o amprentă la sol de 4.142 mp și o suprafaţă construită de 10.000 mp. În 1995, societatea se privatizează prin metoda Mebo, acționari devenind salariații societății. În prezent, 99,99% din capitalul social este deținut de BJJ Universul Development Limited Cipru.
Palatul Universul nu e monument istoric, iar restaurarea și consolidarea corpului B, de circa 6.000 mp, a durat aproximativ doi ani, până în 2016. În timp urmează să fie restaurate și celelalte clădiri ale ansamblului.
Palatul are şapte etaje cu totul, dintre care subsolul, cu teatru independent și wine-bar Apollo111 (800 mp, 127 de locuri, proiecție profesională de cinema, parterul, cu designer shop Adelina Ivan, cafenea Beans & Dots, Hub cu freelancers, etajul 1 cu Salonul de proiecte, cocktailbar Fix, sala de dans Linotip, studioul de înregistrări Startrek, etajul doi ocupat de birouri ingineri de instalații și arhitecți, etajul trei, birourile Cumulus şi etajele patru şi cinci ocupate de Graffiti /BBDO/ Momentum.