Palestinienii denunţă vetoul american la ONU împotriva fostului premier Salam Fayyad
„Blocarea acestei nominalizări constituie un caz flagrant de discriminare fondată pe identitate naţională”, a deplâns situaţia, într-un comunicat, Hanane Achraoui, o lideră palestiniană membră a comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP).
„Este de neimaginat ca ambasadorul SUA să blocheze decizia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de a-l numi pe fostul premier palestinian Salam Fayyad drept trimis al ONU, sub scuza foarte proastă că ‘ONU a fost injustă în favoarea Autorităţii Palestiniene, în detrimentul aliaţilor noştri în Israel'”, a denunţat Achraoui.
Antonio Guterres a informat săptămâna aceasta Consiliul de Securitate de intenţia sa de a-l numi pe Fayyad în fruntea unei misiuni în Libia, pentru a ajuta la reluarea discuţiilor pe marginea unui acord politic firav.
„De mult timp, Naţiunile Unite au favorizat pe nedrept Autoritatea Palestiniană în detrimentul aliaţilor noştri din Israel”, a subliniat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-un comunicat, exprimându-şi „decepţia” în legătură cu această numire.
„Statele Unite nu recunosc în momentul de faţă un stat palestinian şi nu sprijină semnalul pe care această numire l-ar trimite Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, încurajăm cele două părţi să îşi unească direct eforturile pentru a găsi o soluţie”, a adăugat ea.
Fayyad, 64 de ani, a fost premierul ANP din 2007 până în 2013 şi de asemenea ministru al finanţelor în două rânduri.
El urma să-l înlocuiască pe germanul Martin Kobler, care a fost emisar al ONU în Libia din noiembrie 2015.
Aceasta este prima nominalizare majoră a unui emisar într-o zonă de conflict după ce Guterres a devenit secretar general al ONU, la începutul lui ianuarie.
După instalarea la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a criticat o rezoluţie a ONU adoptată în decembrie – pe fondul abţinerii SUA – care cerea stoparea colonizării israeliene.