Raportul, chiar dacă se referă la date vechi, este cel mai nou instrument prin care se poate compara situaţia din statele membre ale Uniunii Europene şi oferă o imagine asupta calităţii serviciului de alimentare cu electricitate, ponderată, evident, cu situaţia geografică şi demografică a fiecărui stat.
Cu valoare de 563 de minute-întreruperi neplanificate în medie, pe an, pe client, adică peste nouă ore, România este din pacate liderul continentului în acest clasament. După noi urmează Letonia, cu 541 de minute, şi Malta, cu 406 minute. Media europeană este de 175 de minute (deci de peste trei ori mai mică decât la noi), iar cel mai bine în acest clasament stau Danemarca şi Luxemburg, cu câte 15 minute.
Tot primii din coadă suntem şi la numărul de astfel de întreruperi neplanificate. În România, în medie, s-au înregistrat 5,5 astfel de „pene de curent” pentru fiecare consumator, pe an, în medie. Urmează Malta şi Letonia, cu 3,9 şi, respectiv, 3,8 astfel de incidente, în condiţiile în care media europeană a fost de 1,9. Cele mai puţine astfel de întreruperi s-au înregistrat în Olanda şi Luxemburc (câte 0,3, în medie/client/an).
Situaţia este ceva mai bună dacă am compara timpul, tot în medie, al unei pene de curent. Cu 103 minute, România a fost tot peste media europeană (84 de minute), dar după state mai dezvoltate, ca Irlanda (128 de minute), Marea Britanie (110 minute) sau Croaţia (116 minute).
Situaţia s-a îmbunătăţit în România în ultimii ani, dar nu putem şti şi cum au evoluat celelalte state europene. Potrivit datelor ANRE pentru anul 2016, (ultimele disponibile) în medie, la nivel national, indicele SAIDI cumulat a fost, în 2016, de 473 de minute (opriri planificate şi accidentale), adică aproape opt ore. Este o scădere de la cele 519 minute raportate de ANRE pentru anul 2015.
SAIDI (System Average Interruption Duration Index) reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.