Pana de curent din 8 ianuarie a fost cauzată de scăderea frecvenței din rețelele electrice din nord-vestul Europei

Avaria din reţeaua de transport a energiei înregistrată în data de 8 ianuarie a fost cauzată de frecvenţa scăzută din zona de nord-vest a Europei, care a provocat întreruperea serviciilor în Franţa şi Italia, în total aproximativ 1,7 GW au fost decuplaţi, pentru a reduce abaterea frecvenţei, se arată într-un comunicat postat vineri pe site-ul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa - ENTSO-E, relatează Agerpres.
Economica.net - vin, 15 ian. 2021, 18:54
Pana de curent din 8 ianuarie a fost cauzată de scăderea frecvenței din rețelele electrice din nord-vestul Europei

Aceste servicii sunt deconectate dacă frecvenţa scade sub un anumit prag. În plus, o capacitate de sprijin de 420 MW şi 60 MW a fost în mod automat activată din zonele sincron din nord şi din Marea Britanie. Aceste contramăsuri au asigurat la ora 14:09 CET limitarea abaterii frecvenţei la o abatere de aproximativ 0,1 Hz în zona de nord-vest, faţă de frecvenţa nominală de 50 Hz.

Din cauza frecvenţei ridicate din zona de sud-est a Europei, au fost activate contramăsuri automate şi manuale, în scopul de a stabiliza frecvenţa. Prin urmare, la ora 15:05 CET abaterea frecvenţei în zona de sud-est a putut fi limitată la 0,1 Hz, de la o frecvenţa nominală de 50 Hz.

În data de 8 ianuarie, o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată între orele 14: 05 CET şi 15:08 CET de reţeaua interconectată a restului Europei Continentale, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz. Stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avarie, a anunţat Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa.

Datorită răspunsului automat al operatorilor de transport din Europa Continentală, s-au restabilit rapid operaţiunile normale. Acţiunile au fost coordonate între operatorii de transport în scopul de a reconecta cele două zone cât mai rapid posibil. Prin urmare, serviciile întrerupte din Italia au putut fi reconectate la ora 14:47 CET, iar în Franţa la ora 14:48 CET. La ora 15:08 CET, ambele zone au fost din nou conectate la reţeaua interconectată din Europa Continentală, a informat Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa.

În data de 8 ianuarie, o avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul României, a anunţat Transelectrica. „Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16:45”, potrivit Transelectrica.

Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmau să fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E, a precizat Transelectrica.

Comunicatul transmis ulterior de ENTSO-E anunţa că stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază, între orele 14:05 CET şi 15:08 CET, iar incidentul a fost rezolvat.

ENTSO-E preciza că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menţionată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

Asociaţia a adăugat că a fost demarată o investigaţie asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...