Până în 2015 vor fi puse în funcţiune proiecte noi de energie regenerabilă de 2.500 de MW – Calotă, ANRE

Economica.net
18 06. 2014
eoliene_36807000_05137200

‘În 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de înfiinţare depuse la ANRE, vor mai intra în funcţiune noi capacităţi energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabilă. Dintre acestea, pe biomasă sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentând cel mai timid sector’, a arătat Calotă.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, în sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 99 de MW.

La finele lunii februarie, în sistem, erau instalate capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 4.582 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

Consumatorii de energie electrică din România au plătit anul trecut subvenţii de 375 de milioane de euro în contul certificatelor verzi pe care le primesc producătorii de energie regenerabilă, a mai spus Calotă, anterior, tot în cadrul evenimentului.

‘Bugetul schemei de certificate verzi anul trecut a fost 375 de milioane de euro, faţă de 300 de milioane de euro în 2012 şi 100 de milioane de euro în 2011’, a precizat oficialul ANRE.

El a mai spus că biomasa şi biogazul sunt cele mai importante resurse pe care le poate valorifica România.

Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz (ARBIO) propune Executivului realizarea unei strategii naţionale pentru biomasă şi biogaz, sectoare unde ţara noastră are un potenţial uriaş, potrivit preşedintelui organizaţiei, Ilias Papageorgiadis.

‘La început, am privit biomasa doar ca pe o investiţie, dar a fost o greşeală, pentru că este mai mult decât atât. Biomasa este o soluţie pentru problemele României legate de mediu, de cogenerare, de locuri de muncă, de independenţă energetică, de infrastructură’, a declarat, miercuri, Papageorgiadis, prezent la conferinţa de lansare a ARBIO.