‘Ne aşteptăm ca acele contracte în curs de desfăşurare, care au termen de finalizare în acest an să fie realizate. Aceasta înseamnă că aproximativ 60 de kilometri de autostradă vor fi finalizaţi în acest an. Ţinta autorităţilor de a construi 2.440 km până în 2020 s-ar putea realiza dacă fondurile necesare vor fi asigurate iar suportul Guvernului român în vederea realizării acestor invesţii este constant’, au spus reprezentanţii companiei.
Aceştia susţin că timpul necesar pentru a construi o autostradă depinde de foarte mulţi factori, din care cei mai importanţi sunt lungimea secţiunii, structura solului şi a subsolului, resursele implicate de contractant şi dacă autoritatea contractantă are bani să plătească lucrările efectuate.
‘Din experienţa noastră, pentru un antreprenor bun, plătit în timp, construirea unei secţiuni de 20 kilometri de autostradă într-o zonă plană şi stare bună a solului, în condiţii meteorologice normale, ar putea dura doi ani, iar în unele cazuri se pot construi chiar şi 50 de km în aceeaşi perioadă de timp’, potrivit reprezentanţilor Loui Berger.
În ceea ce priveşte utilizarea parteneriatului public privat (PPP) în realizarea de autostrăzi, oficialii Louis Berger susţin că în general, prin acesta se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii în construirea, întreţinerea şi exploatarea unei autostrăzi, astfel încât să se ajungă la îmbunătăţirea costurilor ciclului de viaţă, dar atrage atenţia că implicarea băncilor în finanţarea proiectului poate dura mai mult timp decât se estima iniţial.
În urmă cu două zile, Horia Nicolae, director Pregătiri Proiecte în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANDR), estima că, în acest an, vor fi finalizaţi până la 100 de kilometri de noi autostrăzi.
‘Vom finaliza în acest an autostrada Nădlac-Arad (lotul 1), Orăştie-Sibiu (lotul 3) şi se încearcă finalizarea tronsonului Timişoara-Lugoj (lotul 2) şi a lotului 2 din tronsonul Nădlac-Arad. Pentru acest ultim lot, care înseamnă 16 kilometri, licitaţia va fi publicată mâine (joi – n.r.) sau cel târziu vineri, pe SEAP’, a spus Nicolae.
Potrivit acestuia, tronsoanele care vor fi gata în acest an totalizează până la 100 de kilometri.
‘Deocamdată nu avem întârzieri la contractele aflate în derulare care să nu poată fi recuperate’, a adăugat oficialul CNADNR.