„Cel puţin în ultimele două luni de când s-a început acest proces de promovare a procedurilor simplificate, am avut destul de multe situaţii în care operatori economici foarte mari, care în mod normal trebuiau să acceseze procedurile simplificate nu le accesau pentru că nu ştiu ce practică la un birou vamal sau nu ştiu ce excepţie de la procedura respectivă nu era bine înţeleasă. Şi atunci încercăm să sprijinim şi operatorii economici şi colegii noştri din teritoriu, astfel încât să le promovăm. Noi ne-am fixat ca target până la finalul anului ca 25% din operaţiunile vamale să fie desfăşurate prin proceduri simplificate. Deci, la 1 ianuarie, ar trebui ca acesta să fie procentul”, a spus Mutescu.
Potrivit acestuia, începând cu 1 august, au fost promovate simplificările vamale, astfel încât să fie degrevat personalul din operaţiuni multiple şi de rutină, declarare normală pentru a se ocupa de declarare simplificată.
Totodată, el a menţionat că din estimările pe care le are, bazate pe datele Institutului Naţional de Statistică, în România există 5.500 de operatori economici care fac operaţiuni comerciale cu Regatul Unit şi care au operaţiuni economice de peste 900.000 de lei într-un an.
„Pentru noi va fi o provocare data de 1 ianuarie. Noi estimăm o creştere a numărului de operaţiuni vamale în jur de 18-20%”, a spus şeful DGV.
Acesta a precizat că după data de 31 decembrie toate schimburile comerciale cu Marea Britanie vor fi considerate importuri sau exporturi, iar o firmă care nu a mai realizat operaţiuni de export – import va trebuie să obţină un număr EORI (Economic Operators Registration and Identification number – EORI number n. r.). În acest sens, Marcel Mutescu le recomandă firmelor care nu au mai realizat schimburi comerciale în afara UE să se adreseze Direcţiilor Regionale Vamale înainte de 31 decembrie 2020 pentru obţinerea numărului EORI.
Oficialul a menţionat că obţinerea numărului nu implică foarte multe documente sau proceduri elaborate.