Comunitatea internaţională trebuie ‘să acţioneze imediat pentru a adopta reguli de transparenţă care să interzică societăţile anonime’, afirmă Transparency International într-un comunicat, după publicarea anchetei efectuate de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (CICJ).
‘Ancheta Panama Papers dezvăluie partea întunecată a sistemului financiar mondial, în care bănci, avocaţi şi profesionişti din finanţe înfiinţează societăţi anonime pentru a ascunde averi ilegale provenite din corupţie. Această practică trebuie să înceteze’, pledează José Ugaz, preşedintele Transparency International, citat în comunicat.
‘Pe când sfârşitul opacităţii societăţilor fantomă?’, se întreabă şi organizaţia neguvernamentală One, potrivit căreia aceste structuri care permit ascunderea proprietarului real al unui cont sau al unei societăţi constituie ‘o fisură majoră în progresele realizate împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei’.
La rândul său, Manon Aubry, responsabilă a Oxfam France, consideră că ‘atunci când vedem că sistemul a fost creat pentru clienţi din peste 200 de ţări diferite, constatarea este clară: evaziunea fiscală este astăzi o problemă mondială, cu impact asupra tuturor statelor şi care necesită un răspuns internaţional’.
Operaţiunea Panama Papers, o anchetă realizată de peste 100 de publicaţii din întreaga lume care a dus la dezvăluirea de conturi deţinute de 140 de responsabili politici sau personalităţi în paradisuri fiscale, a provocat luni o undă de şoc mondială.
În cele în jur de 11,5 milioane de documente provenind, prin intermediul unei surse anonime, de la firma panameză de avocatură Mossack Fonseca, apar nume din anturajul preşedinţilor rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad, mexican Enrique Pena Nieto, şi chiar cel al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.