Panama Papers: Procurorii elveţieni nu au în vedere o anchetă în lipsa „dovezilor concrete”

Economica.net
04 04. 2016
uk_swiss_franc_75937100

‘Trebuie să existe temeiuri suficiente de suspiciune pentru a declanşa urmărirea penală şi a ordona măsuri coercitive’, a declarat purtătoarea de cuvânt Nathalie Guth, precizând că este nevoie de dovezi concrete privind fapte penale pentru a justifica astfel de măsuri.

Bănci şi intermediari financiari cu sediul în Elveţia au jucat un rol major în încheierea unor tranzacţii offshore cu cabinetul panamez de avocatură Mossack Fonseca, conform analizei Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ).

Conform reţelei ICIJ, 1.223 din cei peste 14.000 de intermediari financiari care apar în fişierele analizate funcţionează în Elveţia.

Băncile elveţiene Credit Suisse şi UBS au înfiinţat 918, respectiv 579 de companii off-shore, a relevat ancheta jurnalistică, însă ambele instituţii bancare au declarat luni că au acţionat în mod legal.

‘Nu suntem absolut deloc interesaţi de bani care nu au fost impozitaţi sau care provin din surse ilegale’, a reacţionat UBS.

‘Este de o importanţă crucială pentru Credit Suisse ca (toţi) clienţii săi să utilizeze structurile de active exclusiv în scopuri permise’, a comunicat la rândul său cealaltă mare bancă elveţiană.

Conform cotidianului elveţian Tages-Anzeiger, violoncelistul rus Serghei Rodulghin, un prieten apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a folosit filiala elveţiană a Gazprombank şi avocaţi din Zurich pentru a controla active offshore în industriile de armament şi media din Rusia.

Într-un comentariu publicat luni, Tages-Anzeiger scrie că băncile mari din Elveţia au trecut printr-un proces de învăţare în ultimii ani. ‘Însă intermediari financiari, firme de avocatură exclusiviste din cartierul financiar al Zurich-ului şi bănci străine cu filiale în Elveţia încă nu au înţeles că timpurile s-au schimbat’, consideră publicaţia citată.