Anunţul survine după o discuţie a vicepreşedintelui cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.
‘Conversaţia a fost bună şi am concluzionat că vom stabili un dialog la nivel tehnic între Panama şi OCDE privind schimbul de informaţii’ fiscale, a declarat Isabel De Saint Malo.
‘Am stabilit să menţinem flexibile acest dialog şi această comunicare’, a adăugat ea.
Interviul cu vicepreşedintele panamez survine în contextul în care instituţii media din întreaga lume participă la dezvăluirile privind o vastă reţea de evaziune fiscală, prezentând liste cu numele clienţilor cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatură au ajuns în mâinile jurnaliştilor.
De la primele dezvăluiri ale unor instituţii media membre ale consorţiului de investigaţie ICIJ, statul Panama este pus la zid din cauza legislaţiei sale permisive pentru schemele fiscale offshore şi pentru atitudinea care merge împotriva tendinţei mondiale de a căuta o mai mare transparenţă fiscală.
‘Am făcut paşi importanţi şi indiscutabili în reformarea normelor şi legislaţiei noastre. Ne dorim ca experţii să poată examina practicile noastre, să ne facă recomandări şi să ne ajute să rafinăm aceste schimbări’, a declarat De Saint Malo.
‘Guvernul panamez are zero toleranţă faţă de nereguli (…) şi este ferm angajat în domeniul transparenţei financiare’, a adăugat ea.
Statul Panama este criticat şi pentru refuzul de a pune în practică schimbul automat de informaţii fiscale între ţări, creat recent sub impulsul OCDE, instituţie care administrează acest dosar.
‘Sistemul nostru (financiar) s-a schimbat în ultimul timp, iar angajamentul nostru în această direcţie este ferm, însă orice proces are propria sa dinamică. Panama va continua în această direcţie, aşa cum a făcut-o şi înainte de apariţia’ aşa-numitelor ‘Panama Papers’, a adăugat oficialul politic.
Totuşi, a subliniat ea, guvernul panamez trebuie să fie ‘prudent’ şi ‘atent’ pentru a nu prejudicia sistemul bancar al ţării, care asigură 7% din PIB.