Panasonic se alătură trendului global privind săptămâna de lucru de patru zile
Angajaţii Panasonic vor putea să îşi petreacă ziua liberă suplimentară făcând muncă de voluntariat, a declarat directorul general Yuki Kusumi la o întâlnire cu investitorii organizată săptămâna trecută.
„Responsabilitatea noastră este să punem la punct un echilibru ideal între muncă şi stilul de viaţă pentru capitalul nostru uman”, a spus Yuki Kusumi. Acesta a adăugat că Panasonic va permite angajaţilor săi să lucreze de acasă atunci când partenerii lor de viaţă sunt transferaţi în alte locaţii.
Acţiunile celor de la Panasonic sunt similare cu cele ale altor companii de tehnologie din întreaga lume care încearcă să atragă personal talentat pe fondul unei pieţe a muncii concurenţiale prin oferirea unei săptămânii de lucru reduse. Retailerul online Amazon.com Inc. a fost cel care în 2018 a introdus săptămâna de lucru de patru zile pentru un număr limitat de angajaţi iar în luna decembrie 2020 Unilever a demarat o perioadă de probă de un an în care angajaţii săi din Noua Zeelandă vor lucra doar patru zile pe săptămână. De asemenea, ţări precum Irlanda şi Islanda testează şi ele acest program de lucru.
În Japonia, un grup de parlamentari discută o propunere privind acordarea celei de a treia zi libere pe săptămână. Însă, deocamdată, companiile care au introdus săptămâna de lucru de patru zile sunt o mică minoritate, în condiţiile în care un studiu derulat în 2020 arată că doar 8% din firmele japoneze au acordat mai mult de două zile libere pe săptămână.
Acest lucru ar putea să se schimbe. Producătorul de medicamente Shionogi & Co., care lucrează la un medicament împotriva Covid-19 ce ar putea fi administrat pe cale orală, va oferi angajaţilor opţiunea a trei zile libere pe săptămână începând din luna aprilie, susţine cotidianul financiar Nikkei. La rândul lor, companiile Yahoo Japan Corp. şi Sompo Himawari Life Insurance Inc. vor permite şi ele o săptămână de lucru de patru zile pentru salariaţii care au grijă de copiii sau rude în vârstă.