Pandele, vicepreședinte COTAR, răspuns pentru Euroins, liderul RCA pe care îl acuză că nu plătește daunele. Le transmitem că în România există o zicală: „Dacă tăceai, filozof rămâneai !”

Florin Pandele, proprietarul grupului de service-uri Autocar și vicepreședinte al asociației de transportatori și service-uri COTAR, despre care Economica.net a scris că a trimis ASF o petiție în care se plânge că Euroins refuză să îi achite 1.500 de dosare de daună, ne-a transmis o reacție cu privire la afirmațiile asigurătorului, conform cărora firma își respectă obligațiile, dar nu poate accepta abuzurile și susținerile mincinoase. Pandele își detaliază acuzațiile din scrisoare trimisă ASF și cere inclusiv ca noul acționar al Euroins, BERD, să își reanalizeze poziția. Vicepreședintele COTAR mai cere autorităților să facă publice rezultatele exercițiului Balance Sheet Review (BSR), care va arăta situația fimanciară a tuturor companiilor de asigurări din România, conform auditului realizat de marile nume din domeniul consultanței.
Ion Dobreanu - vin, 08 oct. 2021, 12:48
Pandele, vicepreședinte COTAR, răspuns pentru Euroins, liderul RCA pe care îl acuză că nu plătește daunele. Le transmitem că în România există o zicală: „Dacă tăceai, filozof rămâneai !”

Anterior, Euroins România a transmis Economica.net un răspuns la acuzele emise de Autocar pe care îl redăm mai jos:

„Euroins România apreciază și subliniază importanța relației, satisfacției și încrederii acordate de clienții și partenerii săi, care sunt vitale pentru succesul pe termen lung al companiei. Nu tolerăm însă acuzații nefondate și informații false, trunchiate.

Pentru transparență, specificăm faptul că doar în primele nouă luni ale acestui an, Euroins a achitat facturi către service-urile auto în valoare de peste 150 de milioane de lei.

Ne angajăm să lucrăm continuu pentru îmbunătățirea serviciilor, dar nu vom tolera practici abuzive ale anumitor service-uri auto și tarife de manoperă exagerate, situații pentru care vom apela mereu la instanțele de judecată. Aceste cazuri se referă strict la prețurile și tarifele invocate de atelierele auto, costuri exagerate care ajung să se reflecte în prețul asigurării RCA. În ceea ce privește litigiile care ajung în instanță, Euroins România a implementat întotdeauna decizia magistraților. Legislația nu este favorabilă întotdeauna, dar vedem progrese în instanțele românești, magistrații înțelegând din ce în ce mai mult aceste situații abuzive.

Euroins România își reiterează eforturile continue pentru scurtarea procesului de aprobare și rambursare a daunelor, de eliminare a birocrației și de reducere a timpului de plată pentru daune.”

AICI, textul inițial, cu plângerea trimisă de Autocar la ASF și poziția Euroins

 

Răspunsul vicepreședintelui COTAR, Florin Pandele.

Euroins, după cum singură recunoaște în comunicările oficiale, are costuri de doar 15% din încasările de la asigurații săi. Diferența de 85 la sută are vreo altă justificare decât lăcomia, goana după profit? Cum e posibil să păstreze în buzunar sume uriașe încasate de la clienți, și să îi lase pe păgubiții plătitori și pe cei care le repară mașinile să împartă 15% din valoarea asigurărilor plătite?

Facem un apel public la ASF să intervină urgent, înainte ca lăcomia acestui asigurător să  repete dezastrul de la City Insurance, pe care l-am anunțat din timp.

De la începutul acestui an, Euroins a încasat de la asigurații români aproximativ 200 milioane de euro, potrivit rapoartelor oficiale. Conform informațiilor transmise de Euroins presei, acest asigurător a plătit în ultimele 9 luni despăgubiri în cuantum de 150 milioane de lei (echivalentul a 30 milioane de euro), pentru produsele RCA și CASCO.

Nota redacției: Menționăm că, în mesajul pentru Economica.net, Euroins nu a făcut referire la despăgubirile totale plătite, ci doar la sumele achitate către service-uri, așa cum se poate vedea mai sus. Societățile de asigurare RCA pot opta, cu acceptul păubitului, să achite dauna direct în contul acestuia, într-o sumă care de cele mai multe ori este mai mică decât cea percepută de service-uri. De asemenea, societățile de asigurări au și cheltuieli cu daunele morale și vătămările corporale, acestea nefiind cunatificate la capitolul despăgubiri materiale. Totuși, cel puțin la nivel de piață, ca pondere în total sumele achitate pentru reparațiile din service sunt clar majoritare. 

Comparând cu sumele încasate de Euroins din primele de asigurare, rezultă o diferență între încasări și plăți de 170 de milioane de euro. Adică Euroins a achitat despăgubiri de  șapte ori mai mici decât sumele încasate din  primele de asigurare. În tot acest timp, Euroins emite lamentări nejustificate cu privire la faptul că asigurările RCA le generează pierderi, deși acest produs reprezintă 90% din încasările lor.

Dacă până de curând asociațiile de consumatori sau unități reparatoare au estimat faptul că despăgubirile achitate de asiguraători către unitățile reparatoare din România reprezintă aproximativ 35% din totalul încasărilor, acum Euroins recunoaște public valoarea reală a  despăgubirilor pe care le plătește păgubiților –  doar 15% din totalul încasărilor. Ce bază, mai au, în aceste condiții, acuzele defăimătoare adresate de Euroins unităților reparatoare din România, asigurător care alocă despăgubirii clienților săi de trei ori mai puțin decât estimările din piață?

În plus, afirmațiile Euroins contrazic și datele prezentate în rapoartele oficiale ale ASF (care se întocmesc tot pe baza informațiilor primite de la asigurători), conform cărora, în primul trimestru al anului 2021, rata daunei pentru clasa a A10 (RCA – CMR) a fost de 125,14%. Acest lucru este greu de înțeles dacă despăgubirile achitate de Euroins sunt de numai 15% din totalul încasărilor.

Tocmai de aceea, solicit din nou, public, conducerii ASF să verifice de urgență, în detaliu, înainte de a fi prea târziu, raportările Euroins, pentru a identifica eventuale erori sau neconcordanțe. Nimeni nu dorește să se repete scenariul City Insurance, care deținea aproape jumătate din piața asigurărilor RCA din România și am văzut-o auto-distrugându-se, sub ochii inerți ai autorităților. Și atunci, ni s-au dat repetate asigurări că este o companie solidă, iar apoi am asistat la o prăbușire bruscă și aparent de neexplicat a asigurătorului.

Prețurile practicate de AutoCar sunt aproximativ la jumătatea dintre minimul și maximul practicat pe piață de reprezentanțele auto, în funcție de marca auto. Prețurile sunt pe deplin justificate de natura serviciilor și lucrărilor prestate, de calitatea și celeritatea lucrărilor, etc.

Consumatorii au dreptul să beneficieze de o piață în care pot opta pentru servicii de calitate, pentru simplul fapt că sunt obligați prin lege să achite RCA iar, prin ipoteză, accidentul produs nu este din vina lor. După ce  suportă pagube produse fără vina lor, păgubiții, obligați să achiziționeze polițe RCA (la tarifele stabilite liber de asigurători), au ajuns să fie și forțați să accepte servicii de slabă calitate (ca nu cumva să crească costurile asigurătorului)?

De cealaltă parte, nicio lege nu obligă consumatorii să se adreseze societăților noastre pentru reparații. Noi funcționăm după regulile unei piețe libere și concurențiale, în care clienții sunt atrași de calitatea serviciilor. Faptul că serviciile noastre corespund celor mai înalte standarde de calitate rezultă și din gradul ridicat de satisfacție al clienților noștri. Din contră, cu totul alta este situația Euroins care, deși are o clientelă  garantată mai degrabă prin forța unei legi care impune achiziția de polițe RCA, este vizată în fiecare lună de mii de reclamații înregistrate de păgubiți la ASF. Euroins înregistrează astăzi zeci de mii de dosare în instanță, din care pierde 90 la sută. Doar în litigiile cu AutoCar, Euroins a pierdut, în acest an, 665 din cele 669 aflate pe rolul instanțelor de fond și 136 din cele 140 de la instanțele de apel.

Revenind la chestiunea tarifelor practicate de unitățile reparatoare, subliniem că acestea trebuie să acopere  structura cheltuielilor lunare – taxe, impozite, salarii, furnizori de piese și materiale de vopsitorie etc. Toate, desigur, în contextul litigiilor  constante cu asigurătorii, care refuză plata despăgubirilor, fapt ce duce la necesitatea unor procese care pot dura și 2-3 ani. Abia așa sunt încasate de fapt despăgubirile pentru lucrări demult prestate și numai prin executarea silită a asigurătorilor, care sfidează chiar și hotărâri judecătorești executorii.

„Asigurătorii așteaptă să fie executați silit, achitând penalități de întârziere, cheltuieli de judecată și de executare, majorându-și astfel nejustificat sumele de plată”

Asigurătorii așteaptă să fie executați silit, achitând penalități de întârziere, cheltuieli de judecată și de executare, majorându-și astfel nejustificat sumele de plată. Apoi susțin că sunt pe pierdere și majorează prețul polițelor RCA, dând vina pe consumatori, unități reparatoare, ASF, alți asigurători, etc.

Mai grav, este posibil ca despăgubirea să nu fie încasată nici  măcar după ani de litigii așa cum se întâmplă cu City Insurance. De la acest asigurător avem de recuperat, spre exemplu, debite vechi de doi ani și jumătate și va trebui să mai așteptăm ani de zile să vedem dacă mai recuperăm ceva din datorii prin FGA.

În acest context, este de înțeles de ce experți din piață susțin că o societate de asigurări care nu își poate permite să achite prețurile standard practicate de reprezentanță și care are mii de reclamații la ASF în fiecare lună, nu are un loc în această piață și merită să aibă soarta City Insurance.

Pe fondul unor numeroase încălcări ale legii săvârșite de Euroins (și constatate prin Decizii ale ASF validate și menținute ca atare de instanțe), care au dus la neachitarea despăgubirilor timp de ani de zile, am acceptat să semnăm cu acest asigurător unele  tranzacții de plată prin care, între altele, le-am acordat eșalonări la plată și am renunțat la penalitățile de întârziere prevăzute de lege. Am convenit împreună o serie de termeni contractuali, cu multe beneficii pentru Euroins, în schimbul angajamentului lor ferm că vor achita sumele datorate.  Din păcate,  acest lucru nu s-a întâmplat, Euroins inventând noi pretexte pentru a refuza plata.

Sperăm ca decidenții de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare să analizeze cu atenție impactul asocierii cu Euroins, cea mai reclamată societate de asigurări din România. Este suficient să reanalizăm deciziile ASF prin care au fost constatate zeci de abateri grave ale acestui asigurător ca să realizăm acest lucru.

Înainte de a declara că dorește să se implice în procesul de modificare a legislației RCA din România, domeniu în care ar trebui analizată și posibila incidență a unui conflict de interese, dat fiind că BERD este acum acționar al Euroins, ar fi recomandabil ca BERD să verifice mai degrabă activitatea desfășurată la nivelul conducerii Euroins

În final, rugăm să ne răspunda la  o intrebare ? Să comunice celor 8 milioane de plătitori de polițe RCA care este rezultatul auditului asupra Euroins. Din surse credibile din piață, trebuie aduse multe zeci de milioane de euro pentru a asigura cerintele minime  necesare. Vrem să evităm orice repetare a dezastrului City Insurance, motiv pentru care trebuie date răspunsuri publice.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...