În România, acest sector a crescut cu 30%, anul trecut faţă de 2019, iar pentru anul 2021 se preconizează o creştere între 20% şi 30%.
Astfel, potrivit studiului “Piața de ecommerce din perspectiva comercianților” realizat de VTEX și iSense pe un eșantion de 219 companii din zona de comerț, din care 163 active digital, 46% dintre ele au raportat o creștere a vânzărilor în online, 24% dintre companii și-au reorientat business-ul către ecommerce, în timp ce 5% dintre respondenți și-au mutat exclusiv vânzările în online.
”În lumea post-COVID-19, creșterea rapidă a companiilor de ecommerce probabil a schimbat decisiv modul în care comerțul funcționează. Încă o dată avem confirmarea că există o cerință mare pe piață pentru o experiență de cumpărare completă nu doar offline. Ne bucurăm că din ce în ce mai multe business-uri, înțeleg importanța unei platforme de ecommerce integrate, flexibile și care este operată de o echipă de specialiști cu know-how solid. De asemenea, au ajuns la concluzia că nu trebuie totul realizat intern, ci pot avea încredere într-un partener care să le furnizeze scalabilitate imediată și care poate să se adapteze rapid oricărei schimbări a strategiei de business”, a declarat Cristi Movilă, Growth Leader, Eastern Europe al VTEX, în timpul evenimentului European Digital Commerce.
Conform VTEX, prin comparaţie, vânzările tradiţionale cu amănuntul au scăzut, iar retailerii offline au înţeles că online-ul a devenit o necesitate pentru a securiza un comerţ modern funcţional. Astfel, concepte precum omnichannel, multichannel, marketplace, mobile shopping, social shopping sunt noile puncte de interes pe harta retailului românesc.
„Atât pe plan naţional, cât şi global, comerţul electronic este la un nivel record. Blocările graniţelor, interdicţiile de călătorie şi închiderile magazinelor fizice au împins consumatorul în online. Totodată, şi cei mai mari retaileri au fost obligaţi să aplice pentru prima dată comerţul electronic. Dar nu toţi nou veniţii în ecommerce au avut infrastructură la dispoziţie, pentru a oferi experienţa necesară clienţilor. În ceea ce priveşte modul în care retailerii au gestionat provocările generate de contextul pandemic, potrivit Luizei Novac, fiecare jucător a căutat să accelereze eforturile în direcţia optimizării, fie că a fost vorba de investiţii în infrastructură digitală, de consolidarea lanţului de aprovizionare sau de îmbunătăţirea experienţelor oferite online consumatorilor”, susţin realizatorii cercetării de specialitate.
În condițiile în care incidența celor care fac cumpărături online lunar, în rândul persoanelor din mediul urban cu acces la internet, a crescut de la 56% în 2019, la 61% în 2020, investițiile în marketing și promovare au fost strategia de business abordată de 50% dintre retailerii chestionați. Pe de altă parte, 36% dintre ei au ales să dezvolte soluții și produse noi, adaptate la noul context de piață.
Programele de loializare a clienților s-au numărat printre soluțiile respondenților la dinamica nouă a pieței, 23% dintre companii investind în programe de loializare.
În ceea ce privește adaptarea echipelor la noul climat, 4% dintre comercianți și-au crescut numărul de angajați în anul pandemic 2020.
VTEX este o soluţie de comerţ end-to-end la nivel global, complet integrată, cu marketplace nativ şi capacităţi OMS. Compania are colaborări cu Sony, Walmart, Whirlpool, Coca-Cola, Stanley Black & Decker, Nestle şi de peste 2.500 de magazine online din 32 de ţări.