Pandemia de coronavirus a atins în Elveția cel mai acut nivel începând de la jumătatea lunii aprilie

Elveţia a înregistrat vineri, pentru a doua oară în această săptămână, peste 300 de noi cazuri zilnice de infectări cu noul coronavirus, un nivel care nu a mai fost atins de la mijlocul lunii aprilie, existând temeri privind apariţia unui al doilea val, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 21 aug. 2020, 14:50
Pandemia de coronavirus a atins în Elveția cel mai acut nivel începând de la jumătatea lunii aprilie

Ţară cu 8,5 milioane de locuitori, Elveţia a fost relativ ferită de noul coronavirus, în ciuda apropierii sale de Italia, care a fost epicentrul pandemiei în Europa.

Guvernul elveţian nu a introdus niciodată măsuri de izolare aşa de stricte ca alte ţări europene, ci restricţii care au fost ridicate progresiv de la 27 aprilie, permiţându-le astfel elevilor să revină la şcoală la mijlocul lunii mai.

Autorităţile au explicat atunci că Elveţia a reuşit să evite ce e mai rău, în special datorită respectării regulilor şi a măsurilor de protecţie de către populaţie.

Însă de la mijlocul lunii iunie, numărul de noi cazuri zilnice, care se apropia atunci de 20, a crescut constant, obligând autorităţile să fie mai ferme.

Astfel, din iulie a devenit obligatorie purtarea măştii în transportul public. Iar în unele cantoane, cum ar fi Geneva, unde numărul de cazuri a crescut semnificativ, masca a devenit obligatorie şi în magazine.

Geneva a închis de asemenea cluburile de noapte din august, în contextul în care discotecile, barurile şi alte locuri de divertisment au fost acuzate că facilitează transmiterea virusului în mai multe regiuni din ţară.

„Situaţia este sub control, dar rămâne fragilă”, a declarat joi ministrul elveţian al Sănătăţii, Alain Berset (foto), care a deplâns în faţa presei „o anumită scădere a disciplinei” în rândul populaţiei şi a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie şi de carantină.

În Elveţia, boala COVID-19 a făcut 1.718 morţi de la detectarea primului caz, la sfârşitul lunii februarie, în cantonul Ticino, la frontiera cu Italia.

Autorităţile federale au transmis joi că „situaţia rămâne sub control şi că urmărirea contactelor de către cantoane funcţionează”, în timp ce spitalizările rămân pentru moment destul de stabile. Însă Berna a mai precizat că monitorizează „cu atenţia situaţia, care poate evolua foarte rapid”.

Îngrijorarea survine în contextul în care majoritatea elevilor şi-au reluat cursurile la mijlocul lunii august, fără mască, unele voci temându-se de o răspândire mai puternică a virusului. La Geneva, şcoala se va relua la 24 august.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...