Deficitele bugetare mari care s-au acumulat pe măsură ce guvernele susţin economiile afectate de pandemie determină prima regândire a unor politicii care durează de patru decenii şi care mizează pe diminuarea taxelor pe companii la nivel global, transmite Reuters.
Marea Britanie ar urma să fie prima care va inversa această tendinţă, ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, fiind aşteptat să anunţe miercuri o mică majorare a taxelor pe companii, în ideea de a putea plăti pentru pagubele provocate de COVID-19. La un nivel de 19%, taxa pe companii din Marea Britanie este una dintre cele mai mici din rândul celor 37 de state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), unde media este de 23%.
În deceniile care au urmat după politicile fiscale în favoarea mediului de afaceri introduse în 1980 de Reagan şi Thatcher, ţările din întreaga lume au început să concureze între ele cu privire la reducerea poverii fiscale pentru companii. Numai după 2000, anul în care OECD a început să colecteze date, taxa medie pe companii a scăzut cu nouă puncte procentuale până la un minim record în multe ţări.
În plus, deseori companiile plătesc taxe mai mici decât cota de impozitare legală, graţie diferitelor prevederi privind deprecierile, precum şi deducerilor şi facilităţilor de care beneficiază.
„Majorarea taxelor pe profit ar merge în direcţia opusă a tendinţelor din ultimii 35 de ani, când scăderea taxelor a fost stimulată de competiţia între ţări pentru atragerea investiţiilor”, a declarat Michael P. Devereux, analist la Oxford University Centre for Business Taxation.
Chiar şi noua administraţie americană s-a declarat nerăbdătoare să inverseze o reducere a taxelor pe companii adoptată de Donald Trump, care în primul său an de mandat a micşorat taxele federale pentru profiturile companiilor de la 35% până la 21%. Candidatul propus pentru postul de adjunct al secretarului Trezoreriei, Wally Adeyemo, a spus în timpul audierii sale că taxele mai mari pentru companii ar ajuta la finanţarea investiţiilor în industrii strategice. De asemenea, Adeyemo a promis că va pune capăt „cursei în jos” privind reducerea taxelor pe companii la nivel global.
Aceste dezbateri vin într-un moment în care aproape 140 de guverne negociază un nivel minim al taxei pe companii care să fie valabil la nivel global, iar participanţii la discuţii susţin că la final acesta ar putea fi stabilit la 12,5%, nivelul la care este în prezent taxa pe companii în Irlanda.