Pandemia le-a propulsat, dar ce a urmat? Ce s-a întâmplat cu companiile care au făcut profituri uriașe în timpul pandemiei

Companiile care au înregistrat creșteri impresionante în timpul pandemiei, profitând de schimbările masive în comportamentul consumatorilor, au început să se confrunte cu scăderi semnificative ale veniturilor pe măsură ce lumea a revenit treptat la normalitate. După vârfuri istorice în timpul pandemiei, prețul pe acțiune al multor companii s-a prăbușit, reflectând provocările economice actuale și presiunea pe profitabilitate.
Lidia Neagu - lun, 07 oct. 2024, 22:32
Pandemia le-a propulsat, dar ce a urmat? Ce s-a întâmplat cu companiile care au făcut profituri uriașe în timpul pandemiei

Zoom Video Communications, compania care a urcat în topuri odată cu debutul pandemiei, a raportat rezultatele pentru primul trimestru al anului fiscal 2025. Deși a depășit ușor așteptările analiștilor, perspectivele pe termen scurt au dezamăgit investitorii. Profitul pe acțiune ajustat a crescut cu 16% față de anul precedent, iar veniturile totale au înregistrat o creștere modestă de 3%. Aceste cifre sunt departe de creșterile uriașe de profit pe care Zoom le raporta în timpul pandemiei, când veniturile companiei se multiplicau în doar câteva luni. Sfârșitul perioadei de telemuncă și revenirea la birou, împreună cu concurența acerbă din partea platformelor Microsoft Teams, Webex de la Cisco și Slack de la Salesforce, au readus pe pământ compania care a zburat odată cu pandemia.

Zoom nu este singurul câștigător al pandemiei care se luptă să-și mențină avântul odată cu revenirea la normal. Multe alte companii care au prosperat în circumstanțele excepționale create de Covid-19 au cunoscut o prăbușire în ultimii doi ani, pe măsură ce viața a revenit treptat la normal. Compania de fitness la domiciliu Peloton și platforma de vânzări de obiecte handmade Etsy, care a profitat din vânzarea a numeroase măști pe platforma sa în timpul pandemiei, sunt doar două exemple. Producătorul de vaccinuri Moderna și DocuSign, compania care permite gestionarea electronică a documentelor, se confruntă și ele cu situații similare.

Graficul de mai jos arată cum prețurile acțiunilor tuturor acestor companii au crescut brusc în timpul crizei Covid. Totuși, toate au înregistrat o scădere de cel puțin 70% față de valoarea maximă atinsă în pandemie.

Potrivit calculelor Yahoo Finance și Statista, un investitor care a achiziționat acțiuni Moderna pe 11 martie 2020, ziua în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul Covid-19 drept pandemie, ar fi putut vedea o apreciere a investiției la peste 20.000 de dolari până în august 2021. Astăzi, aceleași acțiuni ar valora aproape 6.000 de dolari. Investitorii care au cumpărat acțiuni DocuSign, Zoom sau Peloton la începutul pandemiei și le-au păstrat până acum se confruntă cu o „mahmureală” pandemică serioasă, deoarece acțiunile acestor companii valorează acum (considerabil) mai puțin decât în martie 2020.

  • Moderna:
    • Valoarea maximă în pandemie: 20.520 USD (creștere spectaculoasă datorită cererii pentru vaccinurile COVID-19).
    • Valoare actuală: 5.972 USD.
    • Scădere față de vârful pandemiei: -71%.
    • Explicație: Pe măsură ce vaccinurile au devenit mai accesibile și pandemia s-a retras, cererea pentru vaccinurile Moderna a scăzut, ceea ce a afectat valoarea acțiunilor.
  • Etsy:
    • Valoarea maximă în pandemie: 5.911 USD (a cunoscut un boom datorită creșterii cumpărăturilor online și a interesului pentru produse handmade).
    • Valoare actuală: 1.277 USD.
    • Scădere față de vârful pandemiei: -78%.
    • Explicație: Cererea pentru produsele comercializate pe Etsy s-a redus în perioada post-pandemică, ceea ce a dus la scăderea valorii acțiunilor.
  • DocuSign:
    • Valoarea maximă în pandemie: 4.134 USD (creștere mare datorită utilizării pe scară largă a semnăturilor digitale în perioada de muncă de la distanță).
    • Valoare actuală: 807 USD.
    • Scădere față de vârful pandemiei: -80%.
    • Explicație: Pe măsură ce oamenii s-au întors la birouri și munca de la distanță a devenit mai puțin răspândită, DocuSign și-a pierdut din relevanță.
  • Zoom:
    • Valoarea maximă în pandemie: 5.153 USD (Zoom a devenit sinonim cu munca și școala de la distanță).
    • Valoare actuală: 581 USD.
    • Scădere față de vârful pandemiei: -89%.
    • Explicație: După încheierea pandemiei, utilizarea platformei Zoom a scăzut drastic, afectând performanța companiei și valoarea acțiunilor sale.
  • Peloton:
    • Valoarea maximă în pandemie: 7.610 USD (produsele de fitness acasă au avut o cerere uriașă în timpul lockdown-urilor).
    • Valoare actuală: 178 USD.
    • Scădere față de vârful pandemiei: -98%.
    • Explicație: După ridicarea restricțiilor, oamenii au revenit la sălile de fitness, ceea ce a dus la scăderea dramatică a cererii pentru produsele Peloton.
Te-ar mai putea interesa și
Premierul Ciolacu merge la Londra, la Forumul Economic România-Marea Britanie. Se va întâlni cu prim-ministrul britanic
Premierul Ciolacu merge la Londra, la Forumul Economic România-Marea Britanie. Se va întâlni cu prim-ministrul britanic
Prim-ministrul Marcel Ciolacu va efectua o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în zilele de 12 şi 13 noiembrie, unde va avea întrevederi cu premierul Keir Starmer, cu......
Probleme cu plățile la Revolut. Un număr limitat de clienți nu au putut folosi aplicația
Probleme cu plățile la Revolut. Un număr limitat de clienți nu au putut folosi aplicația
În această dimineață a fost o indisponibilitate temporară pentru un număr limitat de clienți Revolut. Indisponibilitatea ...
Efect al alegerii lui Trump: companiile energetice ruse au crescut pe bursa din Moscova
Efect al alegerii lui Trump: companiile energetice ruse au crescut pe bursa din Moscova
Victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a revigorat așteptările traderilor occidentali, ...
Începe programul Rabla pentru tractoare. Fermierii sub 40 de ani vor primi 44.000 de euro dacă dau la schimb o mașină agricolă uzată
Începe programul Rabla pentru tractoare. Fermierii sub 40 de ani vor primi 44.000 de euro dacă dau la schimb o mașină ...
Administrația Fondului pentru Mediu va acorda 36.750 de euro fermierilor de peste 40 de ani și 44.000 de euro celor sub ...