Zoom Video Communications, compania care a urcat în topuri odată cu debutul pandemiei, a raportat rezultatele pentru primul trimestru al anului fiscal 2025. Deși a depășit ușor așteptările analiștilor, perspectivele pe termen scurt au dezamăgit investitorii. Profitul pe acțiune ajustat a crescut cu 16% față de anul precedent, iar veniturile totale au înregistrat o creștere modestă de 3%. Aceste cifre sunt departe de creșterile uriașe de profit pe care Zoom le raporta în timpul pandemiei, când veniturile companiei se multiplicau în doar câteva luni. Sfârșitul perioadei de telemuncă și revenirea la birou, împreună cu concurența acerbă din partea platformelor Microsoft Teams, Webex de la Cisco și Slack de la Salesforce, au readus pe pământ compania care a zburat odată cu pandemia.
Zoom nu este singurul câștigător al pandemiei care se luptă să-și mențină avântul odată cu revenirea la normal. Multe alte companii care au prosperat în circumstanțele excepționale create de Covid-19 au cunoscut o prăbușire în ultimii doi ani, pe măsură ce viața a revenit treptat la normal. Compania de fitness la domiciliu Peloton și platforma de vânzări de obiecte handmade Etsy, care a profitat din vânzarea a numeroase măști pe platforma sa în timpul pandemiei, sunt doar două exemple. Producătorul de vaccinuri Moderna și DocuSign, compania care permite gestionarea electronică a documentelor, se confruntă și ele cu situații similare.
Graficul de mai jos arată cum prețurile acțiunilor tuturor acestor companii au crescut brusc în timpul crizei Covid. Totuși, toate au înregistrat o scădere de cel puțin 70% față de valoarea maximă atinsă în pandemie.
Potrivit calculelor Yahoo Finance și Statista, un investitor care a achiziționat acțiuni Moderna pe 11 martie 2020, ziua în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul Covid-19 drept pandemie, ar fi putut vedea o apreciere a investiției la peste 20.000 de dolari până în august 2021. Astăzi, aceleași acțiuni ar valora aproape 6.000 de dolari. Investitorii care au cumpărat acțiuni DocuSign, Zoom sau Peloton la începutul pandemiei și le-au păstrat până acum se confruntă cu o „mahmureală” pandemică serioasă, deoarece acțiunile acestor companii valorează acum (considerabil) mai puțin decât în martie 2020.