Pandemia şi penuria de mână de lucru au crescut salariile mici în SUA
„Pentru prima dată de la finele anilor 90, angajaţii cu salarii mici dispun de mai multă influenţă pentru a cere remuneraţii mai ridicate”, explică David Cooper, economist la Institutul de politică economică (EPI), un centru de reflexie american.
În pofida unui număr record de oferte de locuri de muncă, milioane de americani sunt în şomaj. Mare parte dintre ei nu mai vor să lucreze pentru un salariu de mizerie. Alţii sunt obligaţi să refuze locuri de muncă pentru că nu au cu cine să îşi lase copiii. Toate acestea au consecinţe pentru angajatori, în special în sectorul restaurantelor, care sunt obligate să îşi reducă orarul de funcţionare în pofida revenirii în masă a clienţilor.
Pentru a atrage candidaţi, din ce în ce mai mulţi angajatori bagă mai adânc mâna în buzunar nu doar pentru majorarea salariilor dar şi pentru acordarea de bonusuri şi alte avantaje sociale.
Recent, lanţul de farmacii CVS s-a alăturat unui grup de mari companii, precum Amazon, Target, Chipotle etc, care au decis să majoreze salariul minim până la 15 dolari pe oră. Angajaţii lor vor trebui însă să aştepte până în luna iulie 2022 pentru a beneficia de această majorare.
În plus, gigantul din sectorul distribuţiei Walmart a anunţat la finele lunii iulie că va plăti toate taxele şcolare în anumite şcoli pentru muncitorii săi americani, ultimul efort al celui mai mare angajator privat american de a atrage şi a reţine salariaţi în lupta cu rivalul Costco, care îşi plăteşte mai bine angajaţii.
„Pentru moment, companiile nu au altă alegere decât să plătească. Ceea ce democraţii nu au putut să facă (să introducă un salariu minim de 15 dolari pe oră), companiile sunt pe cale să realizeze din cauza efectelor pandemiei”, estimează Rubeela Farooqi, economist şef la High Frequency Economics.
În SUA, salariul minim federal este de 7,25 dolari pe oră, un nivel care nu a mai fost modificat de 12 ani chiar dacă unele state au impus un salariu mai ridicat.
De la venirea sa la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a încercat să legifereze un salariu minim de 15 dolari pe oră însă opoziţia republicanilor din Senat l-a constrâns pe Biden să renunţe la unul dintre proiectele sale din campania electorală. În lipsa unei soluţii mai bune, Joe Biden a semnat în luna aprilie un decret care majorează salariul minim al angajaţilor contractuali ai guvernului federal până la 15 dolari pe oră de la începutul lui 2022, de la 10,95 dolari în prezent.
Potrivit Washington Post, ca urmare a concurenţei între companii, pentru prima dată în istoria SUA salariul mediu al angajaţilor din supermarketuri şi restaurante a depăşit 15 dolari pe oră. Aceasta este însă o medie, ceea ce înseamnă că mai există încă mulţi angajaţi al căror salariu rămâne inferior pragului de 15 dolari. Cu toate acestea, „aproape 80% din muncitorii americani câştigă în prezent cel puţin 15 dolari pe oră, comparativ cu 60% în 2014”, subliniază Washington Post.
În plus, tendinţa de creştere a salariilor ar urma să se menţină şi anul viitor. Potrivit unei anchete realizată de firma de consultanţă Willis Towers Watson, angajatorii intenţionează să majoreze salariile cu o medie de 3% în 2022. Este vorba de o majorare mai mare decât cea de 2,7% preconizată pentru acest an.