Panică în industria eoliană. E iminentă apariţia legii care înjumătăţeşte subvenţia

În industria eoliană se ştie că Guvernul are deja pregătită legea care le înjumătăţeşte subvenţiile pentru producerea energiei şi se vorbeşte numai de faliment. Pe de altă parte, oficialii de stat spun că ceilalţi producători de energie din surse convenţionale şi populaţia nu mai pot susţine o industrie a regenerabilelor foarte profitabilă.
Florin Cojocaru - mar, 26 mart. 2013, 22:12
Panică în industria eoliană. E iminentă apariţia legii care înjumătăţeşte subvenţia

Ministrul Energiei are conturat un draft de ordonanţă de urgenţă care taie la aproape jumătate subvenţia pe care statul român o acordă producătorilor de energie din surse regenerabile. Informaţia provine de la Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană şi este confirmată de Dumitru Chiriţă, vicepreşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Cei doi o prezintă, însă, în mod diferit.

„Din surse sigure, ştim că există deja draft-ul de ordonanţă de urgenţă care ar ajusta valoarea maximă a certificatului verde de la 58 de euro la 30. Valoarea minimă ar urma să fie stabilită la 27 de euro, dar nu se umblă la numărul de certificate verzi acordate producătorilor. Cu aceste date, e un dezastru. Deja industria e moartă, nu mai vine nimeni să facă investiţii, nu se mai cumpără şi nu se mai vând proiecte, cei care au deja centrale nu se pot decât ruga să nu dea faliment”, arată David. Potrivit acestuia,  o valoare de 30 de euro a certificatului verde nu este sustenabilă pentru investitorii în regenerabile. „Banii pentru investiţii s-au luat de la bănci, acestea i-au acordat în baza unor planuri de afaceri multianuale, bazate pe un cadru legal predictibil. Acum, Guvernul vrea să înjumătăţescă valoarea certificatului verde, ceea ce va face imposibilă achitarea regulată a ratelor la bănci. Investitorii care au montat deja turbinele nu pot decât să se roage să nu intre în faliment”, mai spune David.

Pe de altă parte, Chiriţă spune că ajustarea subvenţiei este absolut necesară pentru că actuala schemă de sprijin ucide ceilalţi producători de energie din sistem şi măreşte factura la curent a populaţiei. „Ştiu despre proiectul de lege, probabil va avărea dintr-o zi în alta şi se impunea de mai mult timp. În primul rând pentru că concurează neloial producătorii convenţionali de energie, ei având producţia subvenţionată, şi în al doilea rând pentru că deja am văzut o mărire a tarifului la energie, parţial şi din cauza lor”,a precizat deputatul. Potrivit acestuia, legea prin care se vor înjumătăţi subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă se conturează la cabinetul ministrul Energiei, Constantin Niţă. De altfel, acesta s-a pronunţat recent în favoarea promulgării unei astfel de legi spunând că „nu putem să distrugem industria românească doar de dragul energiei regenerabile”

Legea actuală prevede ca fiecare producător de energie din surse regenerabile(eolian, fotovoltaic, biomasă sau microhidro) primeşte o subvenţie pentru energia produsă şi livrată în sistem sub forma certificatelor verzi. Pentru energia eoliană, microhidro şi fotovoltaică, singurele regenerabile care contează, se primesc două, trei, respectiv şase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem. Un astfel de certificat se tranzacţionează acum la circa 50 de euro astfel încât, pe bursa de energie, producătorii eolieni sau fotovoltaici pot coborî mult sub preţurile de piaţă pentru că ei oricum fac profit din subvenţie.

Media de preţ pentru energia în bandă este, în prezent, de circa 180 de lei/MWh, de la 220 de lei în urmă cu câteva luni. Cernavodă Power, un producător de energie din surse eoliene, a scos la vânzare şi a şi vândut energie la 130 de lei/MWh, mult sub preţurile oricărui producător de energie din surse convenţionale. Compania a încasat, astfel, 100 de euro din certificatele verzi primite şi încă 40 de euro din preţul efectiv al curentului Practic, un astfel de producător încasează, doar din subvenţie, dublul sumei pe care ar putea-o primi de pe bursă.

Spre comparaţie, Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie „convenţională”, nu a reuşit să vândă energie la 180 de lei şi a fost nevoită să coboare preţul la 165 de lei/MWh, într-o altă licitaţie ce urmează să se desfăşoare pe 1 aprilie.

„Scăderea preţurilor pe bursă dovedeşte că energia eoliană este o sursă de ieftinire a energiei”, apreciază David. Din datele Asociaţiei pe care o conduce, în ultimii trei ani s-au făcut investiţii de 3 miliarde de euro în industria eoliană şi s-au creat 3.200 de locuri de muncă, bani şi job-uri care ar putea fi pierdute dacă schema suport se modifică. 

Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrică. Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, una solară şase certificate, una pe biomasă trei certificate iar o microhidrocentrală primeşte trei certificate. Preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 58 de euro.
Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

În România există aproximativ 2.100 de MW eolieni instalaţi şi 70 de MW fotovoltaici. La sfârşitul acestui an, se estimează că vor exista 2.400 de MW instalaţi în eolian, planurile de dinainte de anunţul de tăiere a subvenţiilor fiind de 4.000 de MWh.
România trebuie să-şi asigure 38% din energia produsă din surse regenerabile până în 2020. Dacă la aceste surse includem şi Hidroelectrica, atunci ţara noastră a atins deja ţinta.
Energia electrică s-a scumpit cu 10% de la 1 ianuarie, jumătate din acest procent fiind datorat sporirii nunmărului de certificate verzi ce trebuie plătite de consumatori. De la 1 iulie se aşteaptă o nouă scumpire de 2-3% a curentului din cauza începerii procesului de liberalizare a pieţei consumatorilor domestici.

BERD nu vrea să audă de tăierea subvenţiilor

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  a trimis o scrisoare ministrului Energiei Constantin Niţă prin care îşi exprimă îngrijorarea privind anunţate modificări ale schemei de sprijin pentru industria română a regenerabilelor. “Orice schimbare menită să afecteze decizii de business luate în deplină încredere în mediul instituțional va avea un impact negativ asupra viitorului climat investițional din România”, se atrage atenția în scrisoarea semnată de Ricardo Puliti, Managing Director în cadrul diviziei pentru Energie și Resurse Naturale a BERD. Oficialul BERD mai spune că, în eventualitatea că la nivelul Ministerului se ajunge la concluzia că există supracompensare pe ramură şi trebuie făcute modificări în schema suport, acestea nu trebuie, „în niciun caz” aplicate retroactiv pentru a nu afecta proiectele deja operabile şi nici pe cele care au încheiate contracte de finanţare pe baza actualei scheme de sprijin şi care sunt acum în construcţie.

Te-ar mai putea interesa și
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate în cazurile de partaj, divorț și alte cereri de natură familială.......
Ministrul japonez de Externe, Takeshi Iwaya: Intrarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina va avea un impact foarte mare asupra securității din Asia de Est
Ministrul japonez de Externe, Takeshi Iwaya: Intrarea trupelor nord-coreene în războiul din Ucraina va avea un impact foarte ...
Intrarea trupelor nord-coreene în conflictul ucrainean va avea un impact extrem de mare asupra securităţii în estul Asiei, ...
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri foarte dificile
Victor Negrescu, negociator-șef al PE: Am ajuns la un acord cu privire la bugetul european pentru anul 2025 după negocieri ...
Negociatorul-şef al Parlamentului European, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, a anunţat sâmbătă că, după zeci de ...
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul ...