Bursa de la Milano a scăzut cu peste 4,5% după apariţia focarului de coronavirus din nordul industrializat al Italiei, care a dus la impunerea de restricţii de călătorie.
Pieţele bursiere din Frankfurt şi Paris înregistrau luni un declin de peste 3,5%, în timp ce la Londra scăderea era de 3,3%, ceea ce a provocat în câteva ore ştergerea a cel puţin 400 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a regiunii.
Preţul unciei de aur a urcat cu 2,5%, la 1.680 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, iar randamentele bondurilor germane au scăzut la minus 0,475%, cel mai redus nivel din ultimele patru luni.
„Toată lumea vede că aceste evoluţii ar putea duce la un nou declin al economiei, care era deja într-o situaţie fragilă. Ar putea fi un nou pas spre recesiune în multe ţări”, a avertizat analistul Elwin de Groot, de la Rabobank.
În Asia, Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în cădere cu 3,87%, după ce numărul cazurilor a urcat la 763 şi s-au înregistrat şapte persoane decedate. Bursa japoneză este închisă luni, cu prilejul unei sărbători naţionale, dar principalii indici bursieri din Australia şi Noua Zeelandă au scăzut cu 2,5% şi, respectiv, 1,8%.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut cu 2,10 dolari, la 56,35 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 1,64 dolari, ajungând la 51,74 dolari.
Epidemia de coronavirus a provocat decesul a peste 2.400 de persoane în China, care este responsabilă pentru 98% din numărul total de cazuri diagnosticate la nivel mondial. Cu toate acestea, răspândirea virusului în afara Chinei pe parcursul weekend-ului pare să fi surprins autorităţile nepregătite. Italia a oprit carnavalul de la Veneţia, a închis şcolile şi a introdus în carantină oraşele afectate de coronavirus, însă, deocamdată, nu a descoperit cum şi de unde a început răspândirea virusului.