Panouri fotovoltaice acasă: AFM prelungeşte perioada de înscriere a instalatorilor care vor să participe la program

Firmele de instalatori care doresc să monteze panouri fotovoltaice clienţilor casnici care doresc să participe la progarmul guvernamental prin care primesc până la 20.000 de lei subvenţie au încă două săptămâni să se înscrie la AFM pentru validare. Noul termen este 15 martie.
Economica.net - vin, 22 feb. 2019, 12:27
Panouri fotovoltaice acasă: AFM prelungeşte perioada de înscriere a instalatorilor care vor să participe la program

“Administrația Fondului pentru Mediu a prelungit sesiunea de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională până la data de 15 martie 2019”, se arată într-un comunicat al AFM.

“Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, după încheierea etapei de validare a instalatorilor și publicarea listei acestora pe site-ul instituției, numai în interiorul sesiunii de înscriere organizate pentru persoanele fizice și în limita bugetului aprobat”, mai spune AFM.

Vechiul termen era 1 martie, iar, până zilele trecute, doar 40 de astfel de firme se înscriseseră la AFM.

“Ne aflăm în stadiu destul de avansat, avem peste 40 de dosare depuse pentru validarare, sperăm să avem cât mai mulţi, ca să acopere toate reegiunile ţării”, a declarat, pe 18 februarie, la o întâlnire organizata de EnergiaTa, Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu.

Bugetul de 100 milioane de euro al programului ajunge pentru 60.000 de locuinţe – Ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, joi, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că ministerul are la dispoziţie un buget de 100 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional pentru montarea de celule fotovoltaice la peste 60.000 de unităţi locative din ţară. În programul de instalarea a panourilor fotovoltaice, persoanele fizice pot primi o subvenţie de 20.000 de lei dacă îşi instalează un sistem fotovoltaic.

Potrivit programului naţional de montare a panourilor fotovoltaice, finanţarea nerambursabilă pentru această achiziţie este de 90 %. Fiecare panou fotovoltaic are o putere instalată de trei kilowatti, iar fiecare gospodărie va putea să folosească energia electrică produsă de panoul fotovoltaic, în timp ce surplusul de energie electrică va putea fi distribuit în reţeaua naţională.

„Avem peste 100 de milioane de euro prin prin Programul Operaţional Regional, asta înseamnă că peste 60.000 de unităţi locative vor putea să-şi monteze celule fotovoltaice, cu posibilitatea ca fiecare dintre noi, cetăţenii, să consumăm energia electrică pe care ne-o facem fiecare, dar să şi dăm surplusul în reţeaua naţională. Pentru că la iniţiativa noastră, Parlamentul României, anul trecut, a aprobat o modificare legislativă prin care fiecare dintre noi putem să devenim un mic furnizor de energie electrică”, a spus Gavrilescu.

Citeşte şi: Ghid nou al AFM pentru persoanele fizice care vor subvenţia de 20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Ce îţi spune statul să faci

Totodată, prin acest program naţional, Ministerul Mediului va inventaria toate gospodăriile care nu dispun, în prezent, de alimentarea cu energie electrică, urmând ca acestora să li se instaleze, gratuit, astfel de panouri fotovoltaice.

Potrivit ministrului, sunt circa 9.000 de gospodării nealimentate la sistemul de energie electrică, gospodării în care se vor monta, gratuit, panouri fotovoltaice, acţiune care se înscrie în programul naţional ‘Centenarul Luminii’, demarat anul trecut.

„În acelaşi timp, imediat, vom trece la punerea în operă şi înscrierea cetăţenilor care nu au curent electric în casă, pentru că anul trecut, în an centenar, am lansat proiectul ‘Centenarul Luminii’, prin care, pentru aproximativ 9.000 de gospodării vom monta gratuit celule fotovoltaice, astfel încât, fiecare cătun, fiecare casă din România să aibă curent electric”, a precizat ministrul mediului.

Ministrul Mediului a participat, joi, la Galaţi, la lucrările celei de-a VI-a conferinţe regionale privind gestionarea deşeurilor.

40 de firme de instalatori care s-au înscris să participe la programul de finaţare prin care statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă, potrivit ultimelor date de la AFM. 

Citeşte şi Ce trebuie să faci pentru a lua cei 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice acasă

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale şi susţine că, imediat......
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Pompierii ISUBIF intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire a Liceului Timpuri Noi (în prezent ...