Enel a semnat azi, 3 septembrie, contractul de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), prin care poate participa la programul național de instalare de panouri fotrovoltaice subvenționate pentru persoane fizice. Compania poate așadar primi de acum cereri de la persoanele fizice care doresc și se califică la cerințele AFM pentru a monta instalații fotovoltaice în toată țara.
Compania nu a anunțat oficial ce echipamente montează, dar, potrivit unor voci din industrie, Enel are o soluție unică pentru toți doritorii, și anume un sistem fotovoltaic de 3 kW, cu panouri Canadian Solar și invertoare ABB, care are un cost de circa 22.000 de lei. Programul AFM prevede că statul suportă 20.000 de lei, sau 90% din valoarea instalației ceea ce înseamnă că avansul plătit de beneficiar este de circa 2.000 de lei.
Oamenii beneficiază, în acești bani, de instalația fotovoltaică propriu-zisă, de structura de montaj, de transport și montare, dar și de consultanță în vederea întocmirii documentației și de obținere a avizului tehnic de racordare (ATR). Avansul nu include și costurile efective de racordare, care sunt stabilite, de la caz la caz, de operatorul de distribuție, în funcție de caracteristicile amplasamentului.
Trebuie menționat că doritorii nu vor plăti acel avans de circa 2.200 de lei la început ci doar după ce dosarele lor au fost aprobate de AFM și după ce a fost emis ATR.
Enel este una dintre cele 260 de firme de instalatori din toată țara care au fost autorizate de AFM să participe la programul de instalare a panourilor fotovoltaice pentru persoane fizice, prin care statul subvenționează cu până la 20.000 de lei, sau 90%, cheltuielile pentru montarea unui sistem fotovoltaic de cel puțin 3 kW.
Începând din data de 9 septembrie, persoanele fizice se pot înscrie în program. Fondurile asigură montarea a circa 33.000 de instalații fotovoltaice.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie la nivel național, având în ofertă atât energie electrică și gaze naturale, cât şi servicii cu valoare adăugată, pentru circa 3,1 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție oferă servicii unui număr de 2.9 milioane de clienți în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. În domeniul energiei regenerabile, Enel Green Power România operează capacități de producție de 534 MW, prin tehnologii eoliene și solare. Enel are peste 3.100 de angajați în România.