Începe programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenţionate pentru persoane fizice. Ce trebuie să ştie doritorii

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat lista cu firmele prin care se va derula programul national de instalare de panouri fotovoltaice de către persoanele fizice 2019, cu subvenţie de până la 20.000 de lei de la stat. Persoanele fizice se pot înscrie în programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenţionate pentru persoane fizice 2019, începând din 9 septembrie. Ce au de făcut persoanele fizice care vor să își instaleze panouri fotovoltaice subvenţionate.
Mihai Nicuţ - lun, 26 aug. 2019, 12:54
Începe programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenţionate pentru persoane fizice. Ce trebuie să ştie doritorii

AFM a publicat lista cu cele 260 de firme de instalatori de panouri fotovoltaice, la nivel national, prin care se va derula programul de instalare propriu-zisă în urma căruia 33.000 de locuinţe din România vor avea câte un sistem fotovoltaic subvenţionat cu până la 20.000 de lei. Începând din data de 9 septembrie, persoanele fizice se pot înscrie în program, la una dintre aceste 260 de firme, care în zilele următoare vor semna contractele cu AFM.

Panouri fotovoltaice subvenţionate 2019: Lista cu cele 260 de firme validate de AFM 

Lista cu cele 260 de firme validate de AFM să participe la acest program, din  toate judeţele ţării, o puteţi CONSULTA AICI. Acolo sunt şi datele de contact ale fiecăreia.

Practic, prin aceste firme se va derula programul, şi ar fi bine ca cei interesaţi să înceapă să contacteze aceste firme.

Ce au de făcut oamenii, foarte clar, ne spun reprezentanţii Tritech Group SRL, firma care produce panouri fotovoltaice la Constanţa şi care este printre cele 260 de firme prin care se vor monta panourile.

„În acest moment, după publicarea listei instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, așteptăm cu interes să semnam contractul de participare în program cu Administrația Fondului pentru Mediu.

După ce vom avea accces în platforma electronică dedicată programului vom putea primi înscrieri din partea beneficiarilor finali.

Cine vrea să își instaleze panouri fotovoltaice acasă, vine la noi sau la un alt instalator validat, cu documentele necesare înscrierii: cererea de finanțare, copie după cartea de identitate, extras de carte funciară și cele două certificate fiscale (de la bugetul local și de la bugetul de stat).

Pentru documentația completă în cazuri speciale trebuie verificat articolul 21 din Ghidul de finanțare.

Pasul al doilea este ca noi să încărcăm în aplicație documentele și să așteptăm rezervarea finanțării. Al treilea pas este demararea procedurilor de obținere a ATR (aviz tehnic de racordare), caz în care documentația depinde de fiecare distribuitor de energie electrică în parte.

Pasul al patrulea este instalarea propriu-zisă a sistemului de panouri fotovoltaice, iar pasul al cincilea este decontarea plății în relația firmei instalatoare cu Administrația Fondului pentru Mediu”, ne-a spus Teodora Adamache, specialist marketing la Tritech.

Panouri fotovoltaice subvenţionate 2019: ATR trebuie obţinut de solicitant

ATR trebuie obţinut de solicitant, nu de firma de instalatori, iar acesta are la dispoziţie 90 de zile să îl obţină de la distribuitorul de energie electrică.

De la momentul în care AFM şi-a dat acordul pentru dosarul unui solicitant şi i-a rezervat finanţarea, firma de instalare are la dispoziţie opt luni să instaleze sistemele fotovoltaice.

Bugetul alocat acestui program este dee 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM. Asigură instalarea a 33.000 de sisteme pentru tot atâtea locuinţe.

Panouri fotovoltaice subvenţionate 2019: ce se finanțează

-cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric);

-cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice);

-TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Panouri fotovoltaice subvenţionate 2019: care este valoarea finanțată

Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 lei.

Panouri fotovoltaice subvenţionate 2019: exemplu de calcul

Beneficiarul finanțării achită instalatorului contribuția proprie (ex. de calcul – în situația unei investiții cu valoarea totală de 22.230 lei, finanțarea acordată este de 20.000 lei pentru o putere instalată de cel puțin 3kWp, iar contribuția proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei; în situația în care investiția are o valoare totală de peste 22.230, finanțarea este de 20.000 lei, iar persoana fizică susține diferența.

 

Te-ar mai putea interesa și
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
BASF: Nouă colecție de culori pentru designerii de automobile
În fiecare an, designerii din divizia de tehnologii de acoperire a BASF creează o nouă colecție de culori pentru a inspira designerii de automobile din întreaga lume. ...
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Stellantis promite majorarea producției din Italia pentru a primi susținerea statului
Ca urmare a demisiei lui Carlos Tavares, cel care oprise, aparent, investițiile în Italia, grupul Stellantis revine asupra ...
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul circumscripțiilor din Budapesta
Ungaria – O nouă decizie controversată. Parlamentul a adoptat un nou amendament electoral prin care se reduce numărul ...
Parlamentul ungar a adoptat marţi un nou amendament care remodelează peisajul electoral al ţării prin reducerea numărului ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” Studiu
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind „bună” ...
Doar 11% dintre români evaluează calitatea generală a sistemului de învățământ din România ca fiind "bună" - cea ...