Programul prin care cetăţenii primesc 20.000 de lei de la stat să-şi pună panouri fotovoltaice acasă ar putea intra în impas. Cauzele

Greenpeace Romania, ONG care a început o campanie de informare a publicului legată de noţiunea de prosumator (consumator casnic de energie electrică care devine şi producător, întâi pentru el, apoi pentru reţea, unde livrează surplusul) atrage atenţia asupra problemelor care deja apar în programul de subvenţionare de stat a montării de panouri fotovoltaice de către persoane fizice.
Mihai Nicuţ - mar, 05 mart. 2019, 19:57
Programul prin care cetăţenii primesc 20.000 de lei de la stat să-şi pună panouri fotovoltaice acasă ar putea intra în impas. Cauzele

„Apetitul scăzut al instalatorilor pentru programul de finanţare al AFM este îngrijorător. Chiar şi dacă vor fi 200 de instalatori validati pe 15 martie, va fi complicat, dacă nu imposibil, să fie epuizate fondurile puse la dispoziţie. În medie, numărul de instalări anuale per firma ar trece de 130. Sarcina lor va fi cu atât mai dificilă dacă luăm în calcul şi perioadele de ofertare, introducere a datelor în sistemul informatic al AFM, aşteptare a documentelor eliberate de autorităţi”, ne-a declarat Marian Mândru, e la Greenpeace România.

El atrage atenţia asupra unei realităţi deja sesizate. Numărul de firme care au depus la Administraţia Fondului pentru Mediu dosarele de validare pentru a deveni autorizaţi şi a putea instala la oameni acasă instalaţiile fotovoltaice este destul de mic, şi, mai mult, o parte din solicitările lor au fost deja respinse.

Autoritatea Fondului pentru Mediu respinsese 20 de firme de instalatori care au depus cererile de validare pentru a participa la programul de instalare de sisteme fotovoltaice subvenţionate, potrivit unei centralizări de la 27 februarie, în condiţiile în care 107 astfel de firme se înscriseseră până atunci pentru a fi validate în program.

Explicaţiile respingerii dosarelor sunt diverse: cererile nu respectă formularistica, au fost depuse copii xerox şi nu originalele actelor, există datorii la stat, unele firme sunt în insolvenţă, unele nu au făcut dovada experienţei montării anterioare a unor astfel de sisteme, etc. 

Vestea bună este că firmele pot corecta repede situaţia, acolo unde este vorba despre hârtii completate necorespunzător.

Tocmai pentru a asigura o mai mare participare la program, AFM a anunţat că a extins până la 15 martie termenul până la care firmele de instalatori se pot înscrie în program. Vechiul termen era 1 martie.

Firmele de instalatori sunt importante pentru că practic prin ele se derulează programul prin care în final clienţii ajung să aibă instalaţii fotocoltaice acasă. „Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va realiza prin intermediul instalatorilor, după încheierea etapei de validare a instalatorilor și publicarea listei acestora pe site-ul instituției – www.afm.ro” a spus încă de la început AFM.

Or, după cum arată şi Mândru, ca să se poată folosi toţi banii din program, chiar dacă vor fi acreditate în final 200 de firme tot va fi complicat. „Ar însemna, pentru fiecare firmă, un proiect la fiecare două zile lucratoare (uitând de problemele de cashflow pentru instalatori, de timpii morţi pentru introducerea datelor în sistem, ofertare, lipsă personal specializat etc.). Pare destul de complicat, dacă nu imposibil să fie folosiţi toţi banii din finanţare”, ne-a spus oficialul Greenpeace.

Iar despre neajunsurile acestui program şi de ce poate fi riscant a vorbit, mai demult, chiar patronul unei firme de instalatori.Asta mai ales pentru că firmele pun instalaţiile preponderant din banii lor, pe care îi recuperează apoi de la stat.

Citiţi aici mai multe:

Programul de 20.000 de lei de la stat pentru fotovoltaice acasă, un posibil prim impas: instalatorii se codesc deja să participe, de teamă că nu-şi vor primi banii

Teoretic, pentru persoanele fizice programul va începe în aprilie, dacă cei de la AFM nu vor mai prelungi termenul pentru instalatori.

Amintim că programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul este la nivel naţional.

Pentru o informare cât mai clară, instituţia a realizat şi o formă grafică a ghidului, cu ce este de făcut, pe care o puteţi citi aici:

Ghid nou al AFM pentru persoanele fizice care vor subvenţia de 20.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Ce îţi spune statul să faci

În plus, oficialul Greenpeace spune că este nevoie de o mai mare conştientizare a conceptului pe prosumator în rândul cetăţenilor, mai ales în condiţiile în care programul AFM, care este destul de generos (şi fără el calculele arată că e destul de puţin rentabil pentru persoanele fizice să devină prosumator) este destul de birocratic.

„Exista si riscul sa nu fie suficienti oameni interesati de subiect, desi stimulentul financiar oferit de Administratia Fondului pentru Mediu e consistent. Oamenii nu işi pot dori ceva ce nu cunosc, ce nu înţeleg. Mai mult, există o temere faţă de autorizarile necesare pentru a deveni prosumator. Pentru mulţi cetăţeni, adversitatea faţă de instituţiile statului – care îi fac să aştepte sau le solicită bani pentru a elibera documente ilogice – este mai puternică decât un bonus.”

„Sperăm că în câţiva ani interesul românilor pentru a deveni prosumatori va modela piaţa. Vor apărea mai multe joburi în domeniul energiei regenerabile, mai multe surse de finanţare, un parteneriat real între prosumatori şi companiile de utilităţi şi o relaxare a reglementărilor din partea autorităţilor”, mai spune Mândru.

Greenpeace a început o campanie de informare a populaţiei asupra conceputului de prosumator.

„Ne confruntăm şi cu un vid de informaţie. Termenul de prosumator este încă mult prea nou, iar cei interesaţi sunt relativ debusolaţi. E nevoie să fie fixate notiunile de baza: ce înseamnă sa fii prosumator şi cine poate deveni, care sunt beneficiile şi limitările. Cam aceste lucruri am incercat sa le atingem pe www.fiiprosumator.ro” spune oficialul Greenpeace.

Te-ar mai putea interesa și
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi cel academic, iar excesul de încredere al acestei generaţii în folosirea......
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, ...
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în noiembrie până la 2,5%, de la un nivel de 2,3% în octombrie, ...