Mai mulți instalatori se vor deplasa mâine dimineață la sediul AFM pentru o întâlnire cu oficialii instituției pe marginea deblocării și derulării corecte a programului de instalare de panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice, potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare. Întâlnirea va avea loc la ora 09.00.
Andrei Iorgulescu, Director general Direcția Generală Proiecte Administrația Fondului pentru Mediu, a confirmat că va avea loc această discuție, dar a spus că nu știe câți instalatori vor participa. “Știu că este o delegație de instalatori, dar mai mult nu știu, despre revendicări sau clarificări. Noi verificăm acum înscrierile și cum a funcționat aplicația informatică”, ne-a declarant Iorgulescu.
Potrivit informațiilor obținute de noi, la discuție vor participa opt reprezentanți ai instalatorilor, câte unul pentru fiecare dintre zonele de dezvoltare.
Există o listă de propuneri, cu care au fost de acord majoritatea instalatorilor, de modificare a programului, în condițiile în care acesta a fost blocat la câteva ore de la demarararea lui, în data de 10 septembrie. De asemenea, a fost postată și o petiție, denumită Verificarea introducerii frauduloase in sistem a dosarelor pentru accesarea programului Casa Verde „Panouri Fotovoltaice”.
Iată o listă cu propuneri cu aplicare imediată, cu care au fost de acord majoritatea instalatorilor și care vor fi discutate cu oficialii AFM:
Reluarea de la capăt a procesului de înscriere a persoanelor fizice
2-3 utilizatori maximum pentru fiecare fimă, cu parola unica
Protecție la folosirea roboților de tip software (cod CAPTCHA la salvarea dosarului)
Maximum 50 de dosare / firma / zi
Excluderea firmelor care au fraudat / abuzat / sau au folosit mijloace anti-concurențiale
Anun/area cu minimum 10 zile în avans a începerii înscrierilor
Context
Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.
“Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.
Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.
Ulterior opririi, au apărut informaţii referitoare la suspiciuni de fraudă care au condus la oprirea înscrierilor: Banii, în total 537 de milioane de lei au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile,încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft (ceea ce este interzis) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei.
Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.