“Investiția 6.b – T-STARES – Instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) și instalații de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne instalate în stațiile C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. (alocare indicativă 32.170.000 euro)”
Acesta este unul dintre proiectele propuse de Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) prin schema REPowerEU, un mecanism european de stimulare a producției de energie din surse regenerabile (în special) prin care țara noastră are un buget alocat de 1,4 miliarde de euro, în total. MIPE a pus în dezbatere publică lista cu proiecte săptămâna trecută, iar unul dintre ele este acesta.
Practic este vorba despre intenția de instala mici centrale fotovoltaice și instalații de stocare în 30 de stații ale opetaorului de transport și sistem.
“În urma unei analize interne s-au identificat 30 staţii C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., în care se vor monta instalaţii de producere a energiei prin centrale fotovoltaice cu o putere instalată de 11,40 MW şi instalaţii de stocare a energiei cu o capacitate de stocare de 19,10 MWh la o putere de 5 MW.
Aceste instalaţii vor alimenta strict serviciile interne ale staţiilor C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., asigurând un procent important din energia necesară, fără a injecta energie în sistem. Aceste capacităţi de producere şi stocare a energiei nu încalcă interdicția prevăzută de UE de unbundling, ele neavând scopul de a servi companiei C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. în calitate de operator de transport şi sistem, la comercializarea energiei electrice pe piața de energie”, se arată în fișa proiecului publicată de MIPE.
Obiectivul specific urmărește instalarea unui sistem fotovoltaic de 11,4 MWp, într-un număr de 30 de stații electrice din totalul celor 81 de stații electrice ale C.N.T.E.E. Transelectrica S.A, mai arată documentul citat.
Centralele fotovoltaice și instalațiile de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne se vor instala exclusiv pe teritoriul următoarelor stații electrice C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.: FAI, Gutinaş, Roman Nord, Suceava, Bucureşti Sud, Domneşti, Fundeni, Ghizdaru, Gura Ialomiţei, Pelicanu, Stâlpu, Târgovişte, Teleajen, Brazi Vest, Turnu Măgurele, Gădălin, Stupina, Constanţa Nord, Tulcea Vest, Medgidia Sud, Isaccea, Craiova Nord, Târgu Jiu Nord, Işalniţa, Calafat, Turnu Severin Est, Bradu, Iernut, Paroşeni şi Peştiş, fără a fi necesară achiziţia de teren suplimentar.
Investiția se va implementa până în trimestrul II 2026, mai arată MIPE.