Persoanele fizice care doresc să se înscrie în programul de instaşare de panouri fotovoltaice cu subvenţie de până la 20.000 de lei de la stat trebuie să depună un extras de carte funciară din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului unde se va monta sistemul. Extrasul de carte funciară nu trebuie să fie „nu mai vechi de 30 de zile”
Prevederea apare clar în Ghidul de Finanţare, dar, după cum a arătat un membru al forumului EnergiaTA, AFM nu acceptă şi extrasul de carte funciară obţinut în format electronic, mai uşor de obţinut.
Utilizatorul a trimis AFM o solicitare exact pe această temă. Iată un extras din răspunsul AFM, care arată clar că nu este permis decât extrasul pe hârtie.
„În situaţia în care la dosar ar fi depus extrasul de carte funciară eliberat online, în formă fizică, fără semnătură olografă, valabilitatea acestuia poate fi extinsă cu acceptul expres sau procedural al instituţiei care a solicitat prezentarea extrasului. Or, potrivit ghidului de finanţare aferent programului, extrasul de carte funciară se depune în original, extrasul de carte funciară eliberat online neavând caracter de document original.
Mai mult decât atât, de la data eliberării extrasului de carte funciară online, până la data depunerii cererii de finanţare şi până ce documentele vor ajunge în etapa de analiză şi aprobare, poate trece o perioadă mai mare de 30 de zile, ceea ce înseamnă că respectivul cod nu mai poate fi verificat deoarece nu mai este valabil”.
Citeşte şi:
Amintim că la 29 martie expiră termenul, prelungit deja de două ori, pentru validarea firmelor de instalatori prin care se va derula programul. Abia apoi se vor putea înscrie în program persoanele fizice.
Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat.
Fondurile acoperă circa 30.000 de solicitanţi, la nivel naţional.