Papandreou îl acuză pe Sarkozy că i-a torpilat proiectul de referendum privind austeritatea
Partenerii europeni ai ţării şi chiar cancelarul german, Angela Merkel, acceptaseră acest proiect în noiembrie 2011, a declarat joi Papandreou la un post de televiziune din Patras, potrivit textului declaraţiei obţinute vineri de AFP.
”Dar a existat o reacţie din partea preşedintelui Sarkozy, care a reuşit să submineze proiectul în ochii poporului grec”, a adăugat fostul premier grec, care a părăsit puterea în favoarea unei coaliţii guvernamentale provizorii dreapta-socialişti, respinsă la alegerile legislative din 6 mai.
Potrivit declaraţiilor lui Papandreou, blocajul francez s-a manifestat la mini-summitul european de criză la care el a fost convocat pe 2 noiembrie 2011 la Cannes /Franţa/, după ce-şi anunţase intenţia de a organiza un referendum privind cel de-al doilea plan de salvare a Greciei pe care zona euro îl pusese cu migală în aplicare.
Partenerii europeni ai Atenei ameninţaseră atunci că-i vor întoarce spatele, Parisul şi Berlinul pledând ca, în caz de referendum, grecii să fie puşi la zid cu o întrebare referitoare la dorinţa lor de a rămâne sau nu în euro.
”Cred că exista o teamă, mai ales în rândul conservatorilor din Europa, faţă de o mai mare democratizare a Europei”, a adăugat joi Papandreou, preşedintele Internaţionalei Socialiste, la canalul de televiziune Super B.
Papandreou a reiterat că nu intenţiona să le supună grecilor chestiunea referitoare la ancorarea ţării în euro, ci să-i cheme să se pronunţe în legătură cu programul de austeritate extremă cerut de creditorii ţării, UE şi FMI, în schimbul unui împrumut de 130 miliarde de euro, adăugându-se unui prim ajutor de 110 miliarde.
Grecii au profitat de ocazia legislativelor din 6 mai pentru a răspunde la această chestiune printr-un ”nu” masiv şi Europa se teme acum ca nu cumva ei să repete, la alegerile de duminica viitoare, respingerea austerităţii, compromiţând menţinerea ţării în Zona euro.