Păpuşile Arădeanca revin pe rafturi. Foştii directori ai fabricii deţinute de angajaţi au preluat controlul

Cea mai veche fabrică de păpuşi din România, care produce sub brandul Arădeanca, continuă să realizeze celebrele păpuşi, la aproape un an de când firma care opera business-ul, Arădeanca SA, a intrat în faliment. Afacerea a fost preluată de foştii preşedinţi ai CA, care şi-au făcut o nouă firmă. Iniţial, aparţinea Asociaţiei de Salariaţi şi SIF Banat Crişana.
Alina Stanciu - joi, 12 iun. 2014, 21:18
Păpuşile Arădeanca revin pe rafturi. Foştii directori ai fabricii deţinute de angajaţi au preluat controlul

Celebrele păpuşi Arădeanca continuă să fie prezente pe rafturile marilor lanţuri de hipermarketuri, la un an după ce Arădeanca SA, societatea care le producea, a intrat în faliment. Producţia se face acum sub umbrela SC Păpuşi Arădeanca SRL, o firmă înregistrată, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în septembrie 2013.  Conform aceleiaşi sursă, nou înfiinţata companie îi are ca acţionari, cu câte 50% din acţiuni, pe doi foşti preşedinţi ai Consiliului de Administraţie ai defunctei Arădeanca SA: Fânaţă Octavian şi Neacşiu Dana Maria. Arădeanca SA este deţinută în proporţie de 40.5% de PAS Arădeanca, de SIF Banat Crişana care are 39% şi alţi acţionari minoritari.

Fânaţă a fost director general al Arădeanca SA, iar, după ce compania a solicitat Tribunalului Arad deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă, în mai 2012, acesta a fost administratorul special al fabricii. Neacşiu Dana Maria a avut şi ea diferite funcţii de conducere în cadrul Arădeanca SA, printre care, administrator (în 2010) sau director general, potrivit site-ului Bursei de Valori Bucureşti unde Arădeanca SA a fost listată, la secţiunea Rasdaq. 

Brandul a fost vândut demult

În momentul de faţă, tot ce a mai rămas din Arădeanca SA este o clădire de birouri din Arad pe care lichidatorul judiciar încearcă să o vândă. „Pe 5 iunie va fi o nouă licitaţie pentru vânzarea clădirii de birouri a debitoarei Arădeanca SA. Preţul este de 1,366 milioane de lei, iar dacă obţinem acest preţ se sting toate datoriile”, a declarat pentru ECONOMICA.NET  Ioan Biriş, reprezentantul administratorului judiciar Activ Grup. Potrivit acestuia, şi hala unde SC Păpuşi Arădeanca SRL produce acum celebrele păpuşi este închiriată, iar brandul nu mai aparţine Arădeanca SA de mai mult timp. ” Hala de producţie a fost vândută înainte de intrarea Arădeanca SA în insolvenţă, pentru că societatea era executată silit de către ANAF. Brandul a fost preluat şi el prin 2012-2013″, ne-a explicat acesta. 

De altfel, în momentul în care Tribunalul Arad a dispus intrarea Arădeanca SA în faliment, Octavian Fânaţă declara pentru Mediafax că „la încheierea procedurii de faliment, activitatea va continua înt-o altă formă organizatorică şi juridică. Se va înfiinţa o nouă societate comercială care va prelua şi brandul”.

Totodată, din datele ONRC, sediul social al nou înfiinţate firme, situat pe strada Pădurii 2-4, adică exact unde avea sediul socoial şi Arădeanca SA, a fost declarat pe baza unui contract de închiriere emis de Startcons SRL, o firmă de consultanţă pentru afaceri şi management deţinută de Katona Margareta-Marta.

Datorii de 1,45 de milioane de lei

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor pus la dispoziţie de ONRC pentru ECONOMICA.NET, la data de 25 octombrie 2012 Arădeanca avea creanţe admise către salariaţi, stat şi alte instituţii în valoare totală de peste 1,45 de milioane de lei. Creanţele salariale se cifrau la aproximativ 22.900 de lei, în timp ce creanţele garantate se ridică la 1,4 milioane de lei dintrecare către AFP Arad -860.600 de lei, către BRD peste 462.300 de lei, iar către Primăria Arad aproximativ 77.900 de lei. Nu în ultimul rând, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare are de recuperat de la producătorul de păpuşi 7.646 de lei, S.I.F.Banat-Crisana S.A-860 de lei, iar Depozitarul Central în jur de 3.000 de lei, acestea din urmă fiind creanţe chirografare ( a căror realizare nu sunt asigurate printr-o garanţie).

În 2011, ultimele disponibile, cifra de afaceri a Arădeanca SA a fost de peste 846,5 mii lei, faţă de 1,3 milioane de lei în 2008.

Detalii despre declinul business-ului Arădeanca aici

Moartea unei industrii. O fabrică cu o istorie de 65 de ani intră în faliment

Contactat de ECONOMICA.NET pentru a ne oferi detalii despre planurile fabricii Arădeanca, Octavian Fânaţă ne-a spus că nu doreşte să facă niciun comentariu, motivând că nu i-a plăcut articolul scris de ECONOMICA.NET despre intrarea în faliment şi datoriile acumulate de Arădeanca SA. 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...