Parada sprinterilor electrici. După Tesla Model S Plaid și Porsche Taycan Turbo S, Rimac Nevera revendică titlul de cel mai rapid vehicul electric de serie din lume – VIDEO

Croații de la Rimac au anunțat că modelul lor Nevera, care costă 2,1 milioane de dolari, a devenit cea mai rapidă mașină electrică de serie din lume.
Robert Stan - Dum, 20 nov. 2022, 17:03
Parada sprinterilor electrici. După Tesla Model S Plaid și Porsche Taycan Turbo S, Rimac Nevera revendică titlul de cel mai rapid vehicul electric de serie din lume - VIDEO

Într-un test realizat pe pista ATP Automotive Testing din Papenburg, Germania, hipermașina Rimac Nevera a atins viteza de 412 km/h, mult peste performanțele anterioare.

Doritori de a deține recordul de viteză pe circuit cu o mașină electrică de serie nu au fost puțini. Anterior, Pininfarina Battista a atins pe un alt circuit 346 km/h, iar Aspark Owl chiar 397 km/h.

În vara lui 2021 americanii de la Tesla au reușit și ei să atingă 344 km/h cu un vehicul Model S Plaid chiar pe cunoscutul circuit german de la Nürburgring. Recordul nu a rezistat mult fiind doborât în această vară, pe același circuit, de Porsche Taycan Turbo S. Dacă modelul american a parcurs varianta Nordschleife în 7 minute și ceva mai mult de 35 de secunde (7:35,6), cel german a reușit să termine același traseu în 7:33,4 minute.

Miro Zrnčević, pilotul-șef de teste celor de la Rimac, a fost cel care a pilotat mașina de 1.914 CP până la limita sa.

„Am condus Nevera de la prima învârtire a roții. Acum o văd perfect șlefuită și este un moment cu adevărat emoționant”, a declarat pilotul adăugând că viteza atinsă reprezintă o treime din cea a sunetului.

„Cel mai important lucru pe care l-am remarcat în timpul testării la viteză maximă este cât de compactă și stabilă a fost mașina”, a continuat Zrnčević.

Rimac Nevera este animat de un grup motopropulsor complet electric format din patru motoare care generează aproape 2.000 CP. Cuplul poate fi ajustat individual pentru fiecare roată, iar cele șase moduri de conducere optimizează și mai mult răspunsul la accelerație și rigiditatea suspensiei.

Încă de la momentul prezentării modelului de serie Rimac Nevera – urmașul Concept C_Two dezvăluit la expoziția auto de la Geneva din 2018 -, Mate Rimac, fondator și CEO al Rimac Automobili, că mașina sa poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 1,85 secunde, viteza continuând să urce constant până la 412 km/h. Ceea ce în 2021 era doar teorie, acum a devenit practică.

În lumea reală, cea a șoselelor și traficului, cele maximum 150 de exemplare Nevera rezervate clienților sunt limitate pentru o viteză maximă de 350 km/h, însă la cerere și doar pe circuit, în condiții speciale, o echipă de ingineri a producătorului croat poate elibera întreaga putere a motorului astfel încât să poată fi depășită viteza de 400 km/h.

Marca Rimac aparține grupului croat cu același nume, o companie-umbrelă care deține 55% din joint-venture-ul Bugatti Rimac și 100% din Rimac Technology, un furnizor de sisteme de baterii de înaltă performanță care lucrează cu 1.000 de angajați la periferia orașului Zagreb. Tot acolo sunt produse unitățile Nevera.

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...